7 września 2011

Orkiszowe bułeczki


Nic tak dobrze nie smakuje, jak ciepłe pieczywo. Wariacji i kombinacji jest mnóstwo, więc jego wybór często nie jest prosty.
Ja, pieczywa nie jem codziennie. Nie stanowi on mojej głównej bazy żywieniowej i raczej występuję w formie dodatku. Jak już po nie sięgam jest ono razowe, orkiszowe albo pełnoziarniste.
Jednak nic nie przebije smaku (i zapachu- przynajmniej podczas pieczenia) jak domowe wypieki!




Składniki:
- 250g mąki orkiszowej
- 100g mąki pełnoziarnistej
- 12g miękkich drożdży
- 25g masła
- 150 ml mleka
- szczypta soli
- szczypta cukru

  • Do mąki dodajemy szczyptę soli i wmasowujemy masło, a następnie drożdże i cukier. 
  • Tworzymy dołek do którego wlewamy ciepłe mleko. Ciasto wyrabiamy do momentu kiedy będzie gładkie i elastyczne. 
  • Formujemy kulę, którą pozostawiamy w ciepłym miejscu, pod przykryciem (np. ściereczką), do podwojenia objętości.
  • Po wyrośnięciu zagniatamy i dzielimy na porcję. Uformowane bułeczki układamy na blaszce pod przykryciem i znowu zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
  • Przed pieczeniem bułki lekko oprószamy mąką.
  • Piec w temperaturze 220ºC przez około 15 - 20 minut



18 komentarze:

slyvvia pisze...

Koniecznie muszę takie zrobić, bo wyglądają niesamowicie kusząco :D

monami pisze...

orkiszowe i grahamki to moje ulubione :)

Justyś pisze...

Chlebek już piekłam, to teraz czas ba bułki ;)

Malwina pisze...

Uwielbiam orkiszowe pieczywo :)
Bułeczki śliczne wyglądają jak ciabatta :D
Super!

Monika pisze...

Muszę w przyszłości takie zrobić;)Wyglądają imponująco!

Grażyna pisze...

Fajnie ci wyszły te orkiszowe bułeczki. :)

Anonimowy pisze...

ile jedna taka bułeczka ma kcal? w ogóle z tego przepisu ile wychodzi bułeczek? wyglądają przeysznie;)

magda k. pisze...

cudne bułeczki, uwielbiam takie pieczywo, a tak dawno nie piekłam czas to nadrobić :)

Anonimowy pisze...

Orkiszowe bułeczki własnej roboty? Piszę się na to! :)

aga pisze...

domowe buleczki... pysznosci:)

kikimora pisze...

Uwielbiam domowe bułeczki, najlepiej jeszcze ciepłe. Piękne zdjęcia!

Aciri pisze...

Wyglądają bardzo profesjonalnie!:)

goh. pisze...

super bułeczki, przydałby się takie na rano do pracy:)))

Kaś pisze...

domowe i razowe pieczywo i dla mnie nie ma sobie równych

burczymiwbrzuchu pisze...

Sprawa oczywista, domowe wypieki najlepsze, a szczególnie orkiszowe :)

Ania Włodarczyk vel Truskawka pisze...

Az sie prosi o przekrój bułeczki :)

Kasia, Slodkie fantazje pisze...

uwielbiam orkiszowe pieczywo... przepis już zapisany do wypróbowania :)

Tylko Spróbuj pisze...

cudnie wyrosły, wyglądają jak wypiek babci :)

Prześlij komentarz

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More