- Musy owocowe są świetnym dodatkiem. Pasują tak na prawdę do wszystkiego, zaczynając od jogurtów i twarogów kończąc na chlebie i makaronie.
- Warto je robić w większych ilościach, bo przynajmniej w moim przypadku, znikają natychmiastowo. Dobrze jest wykorzystywać sezonowe owoce, ale kiedy takich nie posiadamy, zawsze można ratować się mrożonkami. :)
Składniki
- truskawki
- maliny
- jeżyny
- jagody
- porzeczki
- cukier (opcjonalnie)
- Wszystkie owoce dokładnie myjemy. Wrzucamy do garnka i gotujemy na małym gazie.
- Co jakiś czas mieszamy. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody. Kiedy owoce staną się miękkie i puszczą odpowiednią ilość soku, zdejmujemy je z gazu i czekamy do wystygnięcia.
- Jeśli chcemy, żeby mus był słodszy dodajemy cukier.
6 komentarze:
Często robię. Najczęściej zagapię się i wychodzi mi bardziej konsystencja dżemu, który zjadamy do świeżego pieczywa:)
Wygląda to genialnie. :) Faktycznie, to musi być przepyszny dodatek... do wszystkiego. ;)
Świetny pomysł na wykorzystanie owoców. Taka prawie zupa owocowa. Super. ;)
Taki mus z makaronem - pyszności :)
polałabym nim jakieś puszyste placuszki :)
Niech już będzie lato!!!
Prześlij komentarz