9 września 2011

Mus truskawkowo-jeżynowy

  • Musy owocowe są świetnym dodatkiem. Pasują tak na prawdę do wszystkiego, zaczynając od jogurtów i twarogów kończąc na chlebie i makaronie.
  • Warto je robić w większych ilościach, bo przynajmniej w moim przypadku, znikają natychmiastowo. Dobrze jest wykorzystywać sezonowe owoce, ale kiedy takich nie posiadamy, zawsze można ratować się mrożonkami. :)


Składniki
- truskawki
- maliny
- jeżyny
- jagody
- porzeczki
- cukier (opcjonalnie)

  • Wszystkie owoce dokładnie myjemy. Wrzucamy do garnka i gotujemy na małym gazie. 
  • Co jakiś czas mieszamy. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody. Kiedy owoce staną się miękkie i puszczą odpowiednią ilość soku, zdejmujemy je z gazu i czekamy do wystygnięcia.  
  • Jeśli chcemy, żeby mus był słodszy dodajemy cukier. 

6 komentarze:

Aciri pisze...

Często robię. Najczęściej zagapię się i wychodzi mi bardziej konsystencja dżemu, który zjadamy do świeżego pieczywa:)

Anonimowy pisze...

Wygląda to genialnie. :) Faktycznie, to musi być przepyszny dodatek... do wszystkiego. ;)

Konstancja pisze...

Świetny pomysł na wykorzystanie owoców. Taka prawie zupa owocowa. Super. ;)

Cytrynka pisze...

Taki mus z makaronem - pyszności :)

Kaś pisze...

polałabym nim jakieś puszyste placuszki :)

katarzynka pisze...

Niech już będzie lato!!!

Prześlij komentarz

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More