- Jeśli chodzi o wartości pokarmowe cytryny to zawierają głównie witaminę C i wapń i właśnie przede wszystkim ze względu na te składniki są cenione, ponadto zawierają również witaminę PP.
- Cytryny, zwłaszcza w połączeniu ze świeżą papają, odgrywają ważną rolę, wspomagając proces trawienia produktów nabiałowych.
A jeżeli chcemy zjeść cytrynę w innej postaci niż zwykle, to owe ciasto jest świetną propozycją. Jest puszyste i bardzo aromatyczne. Smak jest połączeniem kwaskowatej cytryny i słodkiego miodu.
Po prostu trzeba spróbować!
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 8 łyżek oliwy
- 8 łyżek mleka
- 6 łyżek musu jabłkowego
- 10 łyżek soku z cytryn
- 1 łyżka skórki z cytryny
- 6 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Mąkę,cukier, skórkę z cytryny i szczyptę soli mieszamy z musem jabłkowym.
- Kolejno dodajemy oliwę, mleko, sok z cytryny, miód, olejek waniliowy i proszek do pieczenia,. Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy masę do foremki.
- Piekarnik nagrzewamy do 180stopni.Pieczemy około 40 minut.
- Można udekorować lukrem. :)
14 komentarze:
Uwielbiam takie cytrynowe ciasta, szczególnie w chłodniejsze dni. Do tego kubek gorącej herbatki..pycha;)
Nigdy nie jadłam ciasta z żądnych cytrusów. Zawsze bałam się, że będzie miało zbyt kwaskowaty posmak. No ale kiedyś trzeba spróbować. :D
bardzo przyjemny sposób na "wchłanianie" wszelkich dobroci cytryn :)
Ciasto wygląda wspaniale.. :)
Ech .. co ja bym dała żeby zjęść coś cytrynowego lub pomarańczowego.. Niestety pozostaje mi tylko popatrzeć bo jestem bardzo uczulona na cytrusy.
Wygląda smakowicie,już prawie pomyślałam,że to drożdżowe;
),pozdrawiam
cytryna z miodem.. pysznie!
to połączenie smaków przypomina mi jesienne herbatki, więc na początku jesieni, takie ciacho jest wymarzone. :) Pozdrawiam!
Bardzo lubię ciasto cytrynowe. Chyba upiekę niedługo, bo narobiłaś mi ochoty. Przepis mam trochę inny, ale też fajny, wiele razy wykorzystywany. Kto wie, może również u siebie umieszczę :)
Pozdrawiam
cytrynowe ciasta są moimi ulubionymi w lecie, są tak jakby orzeźwiające :)
Musi mieć wyjątkowy smak :-)
Ale pyszne, wygląda na takie puszyste, leciutkie, jeszcze letnie ciasto.
Ostatni podmuch! ;)
# Panna Malwina- ciasto z herbatką i od razu wiadomo że idzie jesień :)
# Talvi- kwaskowaty posmak jest, ale w bardzo smakowitym wykonaniu :)
# Kaś- witamin nigdy nie za dużo :)
# Grażyna- współczuję... Ale zawsze można popatrzeć hehe :)
# Monisia- następnym razem będę próbować z drożdżowym :)
# Asieja - takie połączenie to istna rozkosz :)
# Vanillia - jesień zbliża się wielkimi krokami, więc ciasto jak znalazł :)
# Kikimora- takie ciasto na pewno warte jest spróbowania :)
# Monami - racja! Coś mają w sobie z orzeźwienia :)
# Przygody kulinarne- zgodzę się! :) Smak jest bardzo udany!
# Słodkosłona- to prawda, ciasto jest leciutkie i naprawdę udane hehe :)
Wygląda naprawdę wyjątkowo.
Podobnie jak Malwina, pomyślałam o gorącej herbacie i takim cieście... Zestaw idealny, szcególnie, że u nas jest dziś tak zimno.
Pozdrawiam!
Prześlij komentarz