5 września 2011

Ciasto cytrynowo-miodowe

  • Jeśli chodzi o wartości pokarmowe cytryny to zawierają głównie witaminę C i wapń i właśnie przede wszystkim ze względu na te składniki są cenione, ponadto zawierają również witaminę PP.
  • Cytryny, zwłaszcza w połączeniu ze świeżą papają, odgrywają ważną rolę, wspomagając proces trawienia produktów nabiałowych.
A jeżeli chcemy zjeść cytrynę w innej postaci niż zwykle, to owe ciasto jest świetną propozycją. Jest puszyste i bardzo aromatyczne. Smak jest połączeniem kwaskowatej cytryny i słodkiego miodu. 
  Po prostu trzeba spróbować!



Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 8 łyżek oliwy
- 8 łyżek mleka
- 6 łyżek musu jabłkowego
- 10 łyżek soku z cytryn
- 1 łyżka skórki z cytryny
- 6 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

  • Mąkę,cukier, skórkę z cytryny i szczyptę soli mieszamy z musem jabłkowym.
  • Kolejno dodajemy oliwę, mleko, sok z cytryny, miód, olejek waniliowy i proszek do pieczenia,. Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy masę do foremki.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180stopni.Pieczemy około 40 minut.
  • Można udekorować lukrem. :)


14 komentarze:

Panna Malwinna pisze...

Uwielbiam takie cytrynowe ciasta, szczególnie w chłodniejsze dni. Do tego kubek gorącej herbatki..pycha;)

Talvi pisze...

Nigdy nie jadłam ciasta z żądnych cytrusów. Zawsze bałam się, że będzie miało zbyt kwaskowaty posmak. No ale kiedyś trzeba spróbować. :D

Kaś pisze...

bardzo przyjemny sposób na "wchłanianie" wszelkich dobroci cytryn :)

Grażyna pisze...

Ciasto wygląda wspaniale.. :)
Ech .. co ja bym dała żeby zjęść coś cytrynowego lub pomarańczowego.. Niestety pozostaje mi tylko popatrzeć bo jestem bardzo uczulona na cytrusy.

Monisia pisze...

Wygląda smakowicie,już prawie pomyślałam,że to drożdżowe;
),pozdrawiam

asieja pisze...

cytryna z miodem.. pysznie!

vanilla pisze...

to połączenie smaków przypomina mi jesienne herbatki, więc na początku jesieni, takie ciacho jest wymarzone. :) Pozdrawiam!

kikimora pisze...

Bardzo lubię ciasto cytrynowe. Chyba upiekę niedługo, bo narobiłaś mi ochoty. Przepis mam trochę inny, ale też fajny, wiele razy wykorzystywany. Kto wie, może również u siebie umieszczę :)
Pozdrawiam

monami pisze...

cytrynowe ciasta są moimi ulubionymi w lecie, są tak jakby orzeźwiające :)

Przygody kulinarne pisze...

Musi mieć wyjątkowy smak :-)

słodkosłona. pisze...

Ale pyszne, wygląda na takie puszyste, leciutkie, jeszcze letnie ciasto.

Ostatni podmuch! ;)

Doctor pisze...

# Panna Malwina- ciasto z herbatką i od razu wiadomo że idzie jesień :)
# Talvi- kwaskowaty posmak jest, ale w bardzo smakowitym wykonaniu :)
# Kaś- witamin nigdy nie za dużo :)
# Grażyna- współczuję... Ale zawsze można popatrzeć hehe :)
# Monisia- następnym razem będę próbować z drożdżowym :)
# Asieja - takie połączenie to istna rozkosz :)

Doctor pisze...

# Vanillia - jesień zbliża się wielkimi krokami, więc ciasto jak znalazł :)
# Kikimora- takie ciasto na pewno warte jest spróbowania :)
# Monami - racja! Coś mają w sobie z orzeźwienia :)
# Przygody kulinarne- zgodzę się! :) Smak jest bardzo udany!
# Słodkosłona- to prawda, ciasto jest leciutkie i naprawdę udane hehe :)

Kaś pisze...

Wygląda naprawdę wyjątkowo.
Podobnie jak Malwina, pomyślałam o gorącej herbacie i takim cieście... Zestaw idealny, szcególnie, że u nas jest dziś tak zimno.
Pozdrawiam!

Prześlij komentarz

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More