Nic
tak dobrze nie smakuje, jak ciepłe pieczywo.
Wariacji i kombinacji jest mnóstwo, więc jego wybór często nie
jest prosty.
Ja,
pieczywa nie jem codziennie. Nie stanowi on mojej głównej bazy
żywieniowej i raczej występuję w formie dodatku. Jak już po nie
sięgam jest ono razowe, orkiszowe albo pełnoziarniste.
Jednak
nic nie przebije smaku (i zapachu- przynajmniej podczas pieczenia)
jak domowe wypieki!
Składniki:
- 250g mąki orkiszowej
- 100g mąki pełnoziarnistej
- 12g miękkich drożdży
- 25g masła
- 150 ml mleka
- szczypta soli
- szczypta cukru
- Do mąki dodajemy szczyptę soli i wmasowujemy masło, a następnie drożdże i cukier.
- Tworzymy dołek do którego wlewamy ciepłe mleko. Ciasto wyrabiamy do momentu kiedy będzie gładkie i elastyczne.
- Formujemy kulę, którą pozostawiamy w ciepłym miejscu, pod przykryciem (np. ściereczką), do podwojenia objętości.
- Po wyrośnięciu zagniatamy i dzielimy na porcję. Uformowane bułeczki układamy na blaszce pod przykryciem i znowu zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
- Przed pieczeniem bułki lekko oprószamy mąką.
- Piec w temperaturze 220ºC przez około 15 - 20 minut
18 komentarze:
Koniecznie muszę takie zrobić, bo wyglądają niesamowicie kusząco :D
orkiszowe i grahamki to moje ulubione :)
Chlebek już piekłam, to teraz czas ba bułki ;)
Uwielbiam orkiszowe pieczywo :)
Bułeczki śliczne wyglądają jak ciabatta :D
Super!
Muszę w przyszłości takie zrobić;)Wyglądają imponująco!
Fajnie ci wyszły te orkiszowe bułeczki. :)
ile jedna taka bułeczka ma kcal? w ogóle z tego przepisu ile wychodzi bułeczek? wyglądają przeysznie;)
cudne bułeczki, uwielbiam takie pieczywo, a tak dawno nie piekłam czas to nadrobić :)
Orkiszowe bułeczki własnej roboty? Piszę się na to! :)
domowe buleczki... pysznosci:)
Uwielbiam domowe bułeczki, najlepiej jeszcze ciepłe. Piękne zdjęcia!
Wyglądają bardzo profesjonalnie!:)
super bułeczki, przydałby się takie na rano do pracy:)))
domowe i razowe pieczywo i dla mnie nie ma sobie równych
Sprawa oczywista, domowe wypieki najlepsze, a szczególnie orkiszowe :)
Az sie prosi o przekrój bułeczki :)
uwielbiam orkiszowe pieczywo... przepis już zapisany do wypróbowania :)
cudnie wyrosły, wyglądają jak wypiek babci :)
Prześlij komentarz