- Cukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem. Można ją serwować zarówno w wersji pikantnej, słonej a nawet słodkiej. W zależności czy jest ona w postaci surowej, smażonej, duszonej czy pieczonej- zawsze da nam odmienny smak.
- Jest bogata w witaminę A i C.
- Cukinia w moim wykonaniu jest lekko słona, co zapewnia nam połączenie koperku, czosnku i ricotty.
- Wykonanie jest szybkie i nie wymaga dużego nakładu pracy.
Składniki:
- 2 duże cukinie
- 250g ricotty
- świeży koperek
- czosnek
- sól
- pieprz
- suszony koperek
- Cukinie dokładnie myjemy i przekrajamy na połowę. Wyciskamy jeden duży ząbek czosnku i smarujemy nim wnętrze cukinii.
- Ricottę rozgniatamy widelcem. Dodajemy świeży, poszatkowany koperek, wyciśnięty czosnek i przyprawy
- Przygotowaną masę wykładamy na cukinie.
- Pieczemy w temperaturze 180stopni przez 50 minut.
17 komentarze:
Cukinię lubię. Ba! Kocham nad życie. Fajny pomysł z tym farszem;)
smakowicie wygląda.
Ciekawy pomysl na cukinię, którą uwielbiam. Ostatnio jadłam faszerowaną grzybkami, teraz muszę spróbować z serkiem. ;)
Nadziewana ricottą na pewno jest przepyszna. Stęskniłam się za Twoimi przepisami :)
Uwielbiam cukinię, ale faszerowanej jeszcze nie próbowałam. Z takim nadzieniem wygląda fantastycznie :)
Lubie faszerowane cukinie, kiedyś zrobiłam z kaszą z warzywami :-)
Zjadło by się taką wersję szybko, smacznie i zdrowo to podstawa dobrego obiadu :)
U mnie ostatnio też była faszerowana ZAPRASZAM do zaglądnięcia- http://kulinarne-smaki.blogspot.com/2011/08/faszerowana-cukinia.html
rewelacja, zwykle faszeruję cukinię tradycyjnym sposobem, ale ten też muszę wypróbować.
a do tego pieczone ziemniaczki, mmmmm. :)
Lubie cukinię, a taka faszerowana musi smakować obłędnie! ;-)
Aż się uszy trzęsą! Mimo, że nie konsumuję,a tylko na sam widok ;-)
Z chęcią bym spróbowała takiego dania,dobre na upalne dni,pozdrawiam
Witamy po powrocie i częstujemy się apetyczną cukinią :)
cudowna ta cukinia, od razu sobie zapisałam :)
wyśmienita propozycja - takiego farszu dla cukinii jeszcze nie próbowałam, ale wiem że by mi posmakował:)
Przepysznie wygląda z tym ricottowym farszem. Uwielbiam tak zapiekaną cukinie, choć nigdy jeszcze nie robiłam właśnie z tym serem - musze spróbować, bo Twoje zdjęcia bardzo kusza :)
Faszerowanej cukinii to ja jeszcze nie jadłam, a wygląda smakowicie :)
ja też uwielbiam cukinię, wygląda pysznie i faktycznie ekspresowy przepis. Do wypróbowania.
Pozdrawiam ciepło
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Z ricottą nie próbowałam:) Ale cukinię z twarożkami albo niskotłuszczowymi serami zawsze polecam swoim podopiecznym :) viva la cukinia ;)
Prześlij komentarz