3 września 2011

Koperkowo-czosnkowa cukinia faszerowana


  • Cukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem. Można ją serwować zarówno w wersji pikantnej, słonej a nawet słodkiej. W zależności czy jest ona w postaci surowej, smażonej, duszonej czy pieczonej- zawsze da nam odmienny smak.
  • Jest bogata w witaminę A i C.


  • Cukinia w moim wykonaniu jest lekko słona, co zapewnia nam połączenie koperku, czosnku i ricotty.
  • Wykonanie jest szybkie i nie wymaga dużego nakładu pracy.  



Składniki:
- 2 duże cukinie
- 250g ricotty
- świeży koperek
- czosnek
- sól
- pieprz
- suszony koperek

  • Cukinie dokładnie myjemy i przekrajamy na połowę. Wyciskamy jeden duży ząbek czosnku i smarujemy nim wnętrze cukinii.
  • Ricottę rozgniatamy widelcem. Dodajemy świeży, poszatkowany koperek, wyciśnięty czosnek i przyprawy
  • Przygotowaną masę wykładamy na cukinie.
  • Pieczemy w temperaturze 180stopni przez 50 minut.


17 komentarze:

Panna Malwinna pisze...

Cukinię lubię. Ba! Kocham nad życie. Fajny pomysł z tym farszem;)

monami pisze...

smakowicie wygląda.

Konstancja pisze...

Ciekawy pomysl na cukinię, którą uwielbiam. Ostatnio jadłam faszerowaną grzybkami, teraz muszę spróbować z serkiem. ;)

kikimora pisze...

Nadziewana ricottą na pewno jest przepyszna. Stęskniłam się za Twoimi przepisami :)

slyvvia pisze...

Uwielbiam cukinię, ale faszerowanej jeszcze nie próbowałam. Z takim nadzieniem wygląda fantastycznie :)

Podróż w głąb smaków życia... pisze...

Lubie faszerowane cukinie, kiedyś zrobiłam z kaszą z warzywami :-)

kulinarne-smaki pisze...

Zjadło by się taką wersję szybko, smacznie i zdrowo to podstawa dobrego obiadu :)
U mnie ostatnio też była faszerowana ZAPRASZAM do zaglądnięcia- http://kulinarne-smaki.blogspot.com/2011/08/faszerowana-cukinia.html

Emma pisze...

rewelacja, zwykle faszeruję cukinię tradycyjnym sposobem, ale ten też muszę wypróbować.
a do tego pieczone ziemniaczki, mmmmm. :)

Sue pisze...

Lubie cukinię, a taka faszerowana musi smakować obłędnie! ;-)
Aż się uszy trzęsą! Mimo, że nie konsumuję,a tylko na sam widok ;-)

Monika pisze...

Z chęcią bym spróbowała takiego dania,dobre na upalne dni,pozdrawiam

burczymiwbrzuchu pisze...

Witamy po powrocie i częstujemy się apetyczną cukinią :)

magda k. pisze...

cudowna ta cukinia, od razu sobie zapisałam :)

goh. pisze...

wyśmienita propozycja - takiego farszu dla cukinii jeszcze nie próbowałam, ale wiem że by mi posmakował:)

Asia pisze...

Przepysznie wygląda z tym ricottowym farszem. Uwielbiam tak zapiekaną cukinie, choć nigdy jeszcze nie robiłam właśnie z tym serem - musze spróbować, bo Twoje zdjęcia bardzo kusza :)

Grażyna pisze...

Faszerowanej cukinii to ja jeszcze nie jadłam, a wygląda smakowicie :)

Monika - Twoja Asystentka pisze...

ja też uwielbiam cukinię, wygląda pysznie i faktycznie ekspresowy przepis. Do wypróbowania.

Pozdrawiam ciepło
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com

DietaiFitness.pl pisze...

Z ricottą nie próbowałam:) Ale cukinię z twarożkami albo niskotłuszczowymi serami zawsze polecam swoim podopiecznym :) viva la cukinia ;)

Prześlij komentarz

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More