13 września 2011

Kasza z warzywami i sosem z świeżych pomidorów


  • Kiedy mam do wyboru- makaron, ryż albo kaszę, zazwyczaj wybieram tą ostatnią. Jak ostatnimi czasy się przekonuję, nie zawsze musi ona być serwowana w sposób wytrawny. Dzięki różnorodnemu wyborowi, nikt nie powinien narzekać na 'nudną i ciężką' kasze.
  • W skład kasz wchodzą witaminy z grupy B: kwas foliowy i witamina E. Sporo jest również składników mineralnych, głównie potasu obniżającego ciśnienie, żelaza zapobiegającego niedokrwistości oraz magnezu korzystnie działającego na układ nerwowy i pracę mięśni. Kasze są też całkiem dobrym źródłem wapnia, miedzi, cynku, manganu i krzemu.
  • Częste jedzenie grubych kasz może zaszkodzić cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy, nadkwaśny nieżyt żołądka i refluks żołądkowo-przełykowy.






Składniki:
- kasza
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 1 cebula
- 10 pieczarek
- 5 dużych pomidorów
- 3 łyżki soku pomidorowego
- pieprz
- sól
- chilli
- 2 łyżki oliwy

  • Wybraną przez nas kasze gotujemy w garnuszku.
  • Papryki, pieczarki i cebulę kroimy w plasterki. Wkładamy je do miski i polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy pieprzem, solą i chilli. Przykrywamy na około 15 minut.
  • Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy je do garnuszka, zalewamy 3 łyżkami soku pomidorowego i gotujemy na małym gazie, co jakiś czas mieszając.
  • Po upływie około 15 minutach warzywa smażymy na patelni.
  • Kiedy kasza będzie już ugotowana, polewamy ją pastą pomidorową i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy podsmażone warzywa.  I danie gotowe :)


14 komentarze:

nuovana pisze...

kaszy mówię tak, jednak zanim zjem gryczaną, mierzę sie z nią wzrokiem dosc dlugo (zostalo mi po przedszkolu, to mierzenie się z wątpliwymi, rosnącymi w ustach produktami...) Twoje danie wygląda wspaniale!!! Może mi się odmieni ;)

burczymiwbrzuchu pisze...

Wszystko wygląda pysznie, szczególnie nabrałam ochoty na taki sos pomidorowy :)
Ps. Świetne kafle :)

Grażyna pisze...

Niestety u mnie wygrałby makaron na rzecz kaszy .. Ale chętnie bym uszczknęła trochę Twojego dania :)

kikimora pisze...

Lubię takie dania, kasza gryczana to jedna z moich ulubionych, zaraz po jaglanej :)

Anonimowy pisze...

Mniam! Kasza gryczana to chyba moja ulubiona. ;)

Anonimowy pisze...

Bardzo ciekawe danie. Proste i smaczne. :)

slyvvia pisze...

Świetne letnie danie :)

Arvén pisze...

Ja mając to do wyboru niestety zawsze sięgnę po makaron - chyba dlatego, że nie wiedziałam, że istnieją aż tak pyszne sposoby na kaszę!

Paulina Podgórska pisze...

Oj tak. Zdecydowanie. Ten omlet jest zdrowy, pyszny i sycący ! Uwielbiam go. Jest najlepszy !

Tylko Spróbuj pisze...

ja też faworyzuję kasze! a w Twoim daniu wygląda przesmakowicie! :)

asieja pisze...

gryczana ulubiona!

OSa pisze...

Chętnie wypróbuję.

Mat Mastalerz pisze...

Kaszę uwielbiam, ostatnio gotuję mieszaną - gryczaną z jęczmienną w proporcjach pół na pół. Fajnie, że obalasz stereotyp mówiący, że kaszę można jeść tylko z ciężkim, mięsnym sosem :)

Nemi pisze...

Właśnie odkrywam apetyczny świat kasz, takie połączenie z warzywami musi być pyszne.

Prześlij komentarz

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More