Salsa jest jednym z moich ulubionych sosów. Pasuje do wielu dań, nadając im świeży, lekko pikantny smak. Jest niezastąpiona podczas grilla (razem z Tzazykami oczywiście) Smakuje świetnie z mięsem, grzankami a nawet ziemniakami wyjętymi z ogniska.
Chilli dodaje jej pikanterii, którą w kuchni uwielbiam.
Polecam też dodatek pomidorów z puszki (firma Cirio), gdyż nadają salsie odpowiednią konsystencję.
Składniki:
- 4 duże czerwone słodkie papryki
- 4 duże pomidory
- pół czerwonej cebuli drobno posiekanej,
- 1 papryczka chilli
- pół czerwonej cebuli drobno posiekanej,
- 1 papryczka chilli
1/2 puszki pomidorów bez skórki
- pół ząbka czosnku posiekanego,
- pół ząbka czosnku posiekanego,
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka czerwonego winnego octu,
- bazylia (drobno posiekana)
- sól, świeżo mielony pieprz.
- 1 łyżka czerwonego winnego octu,
- bazylia (drobno posiekana)
- sól, świeżo mielony pieprz.
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki drobno kroimy. Paprykę i papryczki chilli myjemy, osuszamy, oczyszczamy z ziaren i szatkujemy. Cebulę obieramy i również drobno kroimy. Oliwę, czosnek, bazylię, ocet i pieprz i sól dokładnie zmiksować. Pomidory, papryki i cebulę łączymy i dodajemy pomidory z puszki, które przedtem odcedzamy i drobno kroimy. Dodajemy zmiksowany sos i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
14 komentarze:
Mam taką samą miseczkę :)
A sos salsa oczywiście uwielbiam, zwłaszcza do mięsa z rusztu :)
wygląda świetnie! i dzięki za polecenie firmy dla tych zapuszkowanych pomidorków, bo tak różnie można trafić:)
oj, pychota! do tego chrupiąca bagietka, mmmm, sam smak!
fajny i smacnzy dodatek:)
Właśnie dziś był u mnie ten sos - dla urozmaicenia z jasnopomarańczową papryczką, wygląda bardziej kolorowo :) Jak się pomidorki nie rozgotują na miazgę to można użyć jako rodzaj sałatki do kotlecików warzywnych :)
Też uwielbiam sos salsa, szczególnie jak jest dość mocno pikantny. :) Pycha! :)
Świetna salsa, szczególnie w sezonie. Teraz pomidory za 3 zł... A poza nim spiszą się rzeczywiście pomidory z puszki.
Uwielbiam sos salsa. Pyszności !
Musi być przepyszny. Aj sobie narobiłam na noc ochoty:)
A ja salsy jeszcze jako takiej nie jadłam ;-) Muszę się zebrać póki pomidory smakuję w pełni pomidorowo...
muszę spróbować bo jeszcze nie jadłam :)
wczoraj na żywo w Łodzi oglądałam salsujących młodych ludzi z Kolumbii. Cudo, ta radość życia, te ruchy i ten uśmiech na twarzy!!!
Salsa do jedzenia wyzwala podobne emocje. Uwielbiam, a z przepisu chętnie skorzystam.
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Świetny! Jak wiele innych przepisów u Ciebie:)
Pozdrawiam!
Właśnie szukam pomysłu na dip do nachosów. Myślę że twój sos będzie idealny;)
Prześlij komentarz