Składniki:
- 1 duża cukinia
- 2 małe marchewki
- 5 łyżek mąki orkiszowej
- 1 jajko
- pół cebuli
- przyprawy: pieprz, sól, majeranek
* Cukinię i marchewkę trzemy na tarce. Cebulkę kroimy w cieniutkie paseczki. Łączymy ze sobą warzywa i przyprawiamy. Odstawiamy pod przykryciem na 10 minut do lodówki. Następnie dodajemy jajko i mąkę i dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
* Na rozgrzaną teflonową patelnie kładziemy małe placuszki i smażymy.
26 komentarze:
Jedne z niewielu przepisów na wytrawne placki, które lubię :) Dawno ich nie jadłam, muszę zrobić za niedługo- dzięki za przypomnienie. Poza tym szpinakowe jeszcze są dobre.
Uwielbiam! I na nie przyjdzie pora :)
o, chciałam wczoraj zrobić. Ale ostatecznie na obiad był kurczak, a moją cukinię zużyłam na deser - do muffinek :)
takie placuszki zjadłabym w ogromną chęcią;)
fajnie kolorowe:-)
fajnie chrupiące ;)
o rany, jak ja bym chciała takiego placuszka! na razie nie mogę zrobić, ale ja zawsze chętnie.
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
www.efektnimbu.blogspot.com
uwielbiam warzywne placuszki !
Uwielbiam :)
i mnóstwo warzyw... pycha!
Mmmm... poprosimy kilka sztuk! :)
lubie takie placuskzi, ale wygladaja smakowicie:)
Czekam z utęsknieniem, kiedy będę mogła zerwać takie świeżutkie i trzeć , piec i smażyć :) Bardzo apetyczne :)
pyszności :) ja często robię ziemniaczane z marchewką
jadłam takie tylko że z samą cukinią, z marchewką też muszą dobrze smakować :)
Pyszności :) Uwielbiam placuszki z cukinii :)
Do tej pory robiłam placuszki z cukini i papryki, z marchewką też mi się podobają.
o! a ja zawsze chciałam je zrobić i nigdy się w końcu nie zebrałam, a te mi się podobają, bo są jeszcze z marchewka.
Fajne są!
;)
Uwielbiam! Ostatnio też robiłam, ale cukiniowe z kalarepką. Niedługo zamieszczę na blogu moją wersję, pozdrawiam:)
Wyglądają pysznie, takie kolorowe..<3 Można już kupić cukinię w sklepach? :)
och tak!
to już przecież nowy sezon na cukinię się zaczął :)
dziękuję za przypomnienie :)
Nie mogę się już doczekać pierwszych placków ze świeżej cukinii :) Częściej łączę ją z ziemniakami, ale z marchewką placki wyglądają cudnie kolorowo :) Zdecydowanie do wypróbowania!
Podoba mi się wykorzystanie mąki orkiszowej!
koniecznie muszę wypróbować. ;) wychodzi z tego tyle placuszków jak na zdjęciu?
myślisz, że dobrze się będą smakować polane kwaśną śmietaną?
# Anonimie, placuszków wychodzi więcej niż na zdjęciu :) Mi wyszło z 15 sztuk :) Dodatek kwaśnej śmietany albo kefiru jak najbardziej pasuje :)
uwielbiam cukiniowe placuszki :)
też mogę się pochwalić się jednymi, pewnie nie tak samo dobre jak Twoje, ale zawsze coś do wypróbowania na kolejny raz http://www.smakupokusa.pl/przepisy/na-temat-cukinii-czyli-placuszki-z-cukinii.html
jutro upichcę Twoje. :)
Prześlij komentarz