- Lato niestety od nas już ucieka... Trzeba znowu będzie czekać dobre pare miesięcy na ładną, słoneczną i bardziej optymistyczną pogodę...
- Mimo wszystko, czas na lody i sorbety jeszcze dla mnie się nie skończył, i rezygnacja z takich deserów pewnie jeszcze szybko mi nie przejdzie.
Składniki:
- 1,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 1,5 szklanki soku z cytryny
- 2 łyżka miodu
- 2 łyżki skórki z cytryny
- szczypta soli
- Cukier wrzucamy do wody i gotujemy na małym ogniu do momentu jego rozpuszczenia.
- Następnie zdejmujemy garnek z gazu, dodajemy skórkę z cytryny i przykrywamy pokrywką.
- Czekamy około 15 minut i dodajemy sok z cytryny, miód i szczyptę soli.
- Kiedy naczynie wystygnie i wkładamy do zamrażarki.
16 komentarze:
Świetny przepis. Dotychczas robiłam tylko sorbet truskawkowy, chociaż chyba troszkę za bardzo mi się zmroził. ^^' Cytrynowy tez musi być pyszny, a jeśli w domu mam ciepło, to nawet śnieg i mróz za oknem nie przeszkodzi mi w jedzeniu lodów i sorbetów. :D
Uwielbiam lody cytrynowe. Sama nigdy lodów nie robiłam, ale po przeczytaniu tak wspaniałego przepisu - chyba zacznę robić. :)
pyszne na koniec lata :-)
A ja ostatnio jadłam sorbet cytrynowy.. niestety kupny, ale po spojrzeniu na Twój przyszedł mi na myśl jego smak.. :)
Pycha, faktycznie dobre pożegnanie sezonu letniego.. :)
Uwielbiam lody cytrynowe, zawsze takie wybieram, kupując gałkowe:) czas zrobić sorbet własnoręcznie:)
Sorbet cytrynowy zawsze był moim ulubionym. ;) Świetny przepis, zapisuję. ;)
ja tam lody i zimne desery jem przez całą zimę ;)
super lody na pożegnanie lata:))) pozdrawiam!
Za to będzie jesień i zima :)
A ja lody i sorbety jem ciągle, cytrynowy uwielbiam!
Troszkę mi teraz za zimno na sorbet, ale w ciągu dnia pogoda była w sam raz na takie cudowne szaleństwo.
wspaniały, taki bielutki. kojarzy mi się ze śniegiem i zimą - żeby nie było jestem miłośniczką zimy i czekam na nią z wytęsknieniem :)
Lato, lato, a tu już jesień! Ale nic mnie to nie obchodzi i poproszę o porcję cytrynowego sorbetu ;)
idealne!
poproszę duuużooo :)))
Muszę dziś zrobić. Skórkę można samemu pokroić czy potrzebna jest kandyzowana?
naprawdę pyszne!
21 year old Structural Engineer Benetta Prawle, hailing from Drumheller enjoys watching movies like Eve of Destruction and Orienteering. Took a trip to Palmeral of Elche and drives a Fox. kliknij tu teraz
Prześlij komentarz