Składniki:
- 1 świeży ogórek,
- 500 g jogurtu,
- 3 ząbki czosnku
- łyżka drobno posiekanego koperku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- sól
- pieprz
* Ogórek obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do jogurtu i mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, koperkiem, oliwą i octem winnym. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki, aby tzatziki nabrały odpowiedniego smaku i aromatu.
16 komentarze:
Potrafię je jeść łyżkami nawet same.
Ostatni zjadłam z nimi kurczaka.
Uwielbiam!
oj ja też baaaaaaardzo lubię :D
uwielbiam! dodaję też ogórka małosolnego albo kiszonego, fajnie podkreśla smak! i czasami oliwki:) i musi być dużo zieleniny - pietruszka plus koperek rządzą<3
Również uwielbiam:)
nie wiem czy znam osobę, która nie lubi tzatziki:)A w sezonie grillowym to obowiązkowy dip! Moja mama dodaje jeszcze serka typu toska zamiast połowy jogurtu, no ale wtedy rzecz jasna nie jest już taki dietetyczny;)
Uwielbiam ten serek ze świeżym pieczywem:)
Kocham jako sos do tortilli z kurczakiem <3
Wygląda super, aż mam ochotę zanurzyć w nim np. tosta i schrupać :)
Tzatziki są boskie :)
Noż przecież to sosik super ekstra!:) Ciekawe czym sie różni tzatzyki od raity - muszę to koniecznie sprawdzić.:)
Tzatziki to świetna sprawa, musimy niebawem zrobić :)
ja jeszcze nie jadłam, ale dziękuję za przypomnienie, zrobię w najbliższym czasie :) zapowiada się bardzo smacznie.
Ach uwielbiam! Ale nigdy nie dodawałam octu, może spróbuję następnym razem. Dodatek koperku jak dla mnie ekstra, bo uwielbiam. Sama ostatnio robiłam wersję z liśćmi mięty.
bardzo, bardzo lubię! może czas zrobić samemu :)
och - uwielbiam cacyki:) też robiłam zawsze bez octu, ale może czas to udoskonalić:)
proste, klasyczne, a wyobraźcie sobie że nigdy nie robiłam!
wstyd Moniko, wstyd, ciuś ciuś!!!
Prześlij komentarz