Są lekkie, aromatyczne i bardzo smakowite. Świetnie komponują się zarówno z owocami, jak i słodkimi twarożkami. Dodatki (w tym wypadku cukier i przyprawa do szarlotki) można zastąpić wersją bardziej słoną bądź pikantną- w zależności od naszych upodobań. Efekt również bardzo zadowalający :)
Składniki:
- 1 szklankę mąki orkiszowej
- 0,5 szklankę otrębów - 1 szklankę pestek słonecznika
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- pół łyżeczki przyprawy do szarlotki
Słonecznik mielimy i dodajemy do otrębów i mąki.
Mleko miksujemy z jajkami, do momentu jednolitej konsystencji, a następnie dodajemy do nich suche składniki mąkę, otręby,słonecznik oraz cukier i przyprawę do szarlotki.
Ciasto naleśnikowe wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię.
Mleko miksujemy z jajkami, do momentu jednolitej konsystencji, a następnie dodajemy do nich suche składniki mąkę, otręby,słonecznik oraz cukier i przyprawę do szarlotki.
Ciasto naleśnikowe wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię.
25 komentarze:
z mąki orkiszowej? jeszcze nie robiłam, mąkę mam. czas nadrobić zaległości.
Mmm. Lubię takie z orkiszowej. Pyszne muszą być z słonecznikiem :D
Niesamowity pomysł!!!
Jestem pod wrażeniem tych słonecznikowych pestek w cieście - w życiu nie wpadłabym na coś takiego!
Koniecznie muszę spróbować.:)
Nigdy nie robiłam naleśników ze słonecznikiem.. chyba czas spróbować, trudno mi idzie 'upychanie' nasion słonecznika w potrawach ^^
Pozdrawiam :)!
wow, jakie fajne z błonnikiem:) super pomysł!
Dobry pomysł na zdrowe naleśniki. Chyba się skuszę, pozdrawiam
Oooo... jeszcze takich nie robiłam, muszę wypróbować:)
# Vanilla- mąki orkiszowej warto dodawać do wszystkiego! :)
# Sylvvia- ja chyba najbardziej lubię naleśniki orkiszowe - mają to "coś" w swoim smaku :)
# Lekka- naglę dostałam oświecenia, że pestki słonecznika mogą się nadać i efekt wyszedł bardzo fajny :)
# Panna L- ja praktycznie nigdy nie dodaję do niczego pestek słonecznika, bo po prostu jakoś mi nie pasuje do dań- ale tutaj miła odmiana :)
# Goh- spora dawka błonnika w smakowitej postaci- polecam! :)
# Kasinka i Gotowanie to moja pasja- serdecznie polecam, bo odbiegają smakiem od tych 'standardowych' naleśników :)
samo zdrowie i przyjemność w jednym, warte zapamiętania :)
ciekawy przepis na naleśniki :)
Doskonały pomysł! Wolę wersję na ostro, więc właśnie takie bym przyrządziła :)
świetny pomysł na wykorzystanie pestek słonecznika! do wypróbowania. i to koniecznie ;)
A, dziękuję ^^ Cieszę się, że moja propozycja przypadła do gustu :D
Uwielbiam słonecznik, więc jak dla mnie, to przepis rewelacja. ;)
Pomysł znakomity, a ostatnio się zastanawiałam co począć z ziarnem orkiszu, który mi został i dostałam wskazówkę : słonecznikowe naleśniki :)
Bardzo intrygujący pomysł, na pewno spróbuję, zwłaszcza że ostatnio męczy mnie chcica na naleśniki :D
świetny pomysł, a mąka orkiszowa jak przypuszczam dodaje fantastycznego posmaku. Luuubię!
Pozdrawiam
Monika
Bardzo ciekawa odmiana! Na pewno kiedyś wypróbuję ;)
No przyznam, że ciekawy pomysł :)
Fajny pomysł..Zastanawiam się czy nie lepiej byłoby najpierw troszeczkę podprażyć ziarno słonecznika by pozbyć się posmaku surowości..Co myślisz?
# magda k. i DaisyDukes - ja ten przepis przez długi czas trzymałam w zapomnieniu i żałuję- bo jest naprawdę warty spróbowania :)
# Em- pikantna wersja również smakuje ciekawie :) Próbowałam co prawda tylko raz, ale z pozytywnym rezultatem :)
# Taliv- też słonecznik lubię, ale ostatnio kompletnie nie miałam na niego pomysłu :)
# burczymiwbrzuchu- spróbuj koniecznie- i przy okazji wykorzystasz zalegające składniki :)
# Ola , kikimora, Agnieszka - ja naleśniki bardzo lubię, i mogę je jeść bardzo często, więc taka odmiana była mile widziana :)
# mnemonique - naleśniki mają dla mnie swoistą nowość smaku :)
# mania179 - ciekawy i smaczny - więc połowa sukcesu już jest :)
# Szarlotek- ziarna słonecznika jak najbardziej można podprażyć, aczkolwiek 'posmak surowości' nie był zbytnio wyczuwalny :) Ale następnym razem spróbuję Twojej myśli :)
Dzięki, próbuję z podprażonymi ziarnami :)
Takich jeszcze nie próbowałam:) Muszą być pyszne:)
no.. to są dopiero pyszności:)
Idę jutro po mąkę orkiszową ^,^
# Judik1119 - w kuchni warto eksperymentować i próbować nowych smaków :)
# Ociaky vel Olcik- bardzo dobry pomysł! Mąka orkiszowa nada się do wszystkiego :)
Prześlij komentarz