18 lipca 2011

Kurczak z warzywami

Mięso jadam bardzo żadko. Jednak jak się już na nie decyduję, jest to kurczak. Bez skórki i tłuszczu.
Jest miliony przepisów i sztuczek, dzięki którym jego smak jest zawsze inny.
Ja zdecydowałam się na dodatek warzyw i przypraw.


Składniki:
- pierś z kurczaka
- cukinia
- brokuły
- papryczka chilli
- czerwona papryka
- koperek
- czosnek
- przyprawy: słodka papryka, sól czosnkowa, pieprz
- jogurt naturalny

* Jogurt mieszamy z przyprawami. Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę i wkładamy do miski z jogurtem. Odstawiamy do lodówki na około 20 minut. Dzięki temu, mięso będzie kruche i aromatyczne.
Cukinię, brokuły, paprykę i papryczkę chilli kroimy , dodajemy do nich wyciśnięty czosnek i gotujemy na parze.
Kurczka smarzymy na teflonowej patelni, a następnie dodajemy ugotowane już warzywa. Podsmażamy przez niecałą minutę.

13 komentarze:

slyvvia pisze...

Lekkie, pyszne i sycące. uwielbiam takie dania :D

aga pisze...

i smacznie i zdrowo:)

kikimora pisze...

Kurczak w takim wydaniu to coś dla mnie, fajnie się prezentuje :)

Aciri pisze...

Prosto i smacznie. Ładnie wygląda:)

Szana pisze...

wygląda niesamowicie zdrowo!

goh. pisze...

też lubię kurczaka w takim kolorowym warzywnym towarzystwie:) pozdrawiam!:)

Bernadeta pisze...

prosto szybko i smacznie, coz chciec wiecej?

Akademia Zdrowia pisze...

wspaniałe danie, właściwie na każdą porę roku kurczak + sezonowe warzywa sprawdza się zawsze:) ja dodała bym jeszcze lampkę białego wytrawnego wina... obiad idealny

Anonimowy pisze...

podoba mi się taka kurczakowa wersja:)

just-great-food pisze...

Lekko i apetycznie. My mięso jadamy jakoś 1-2 razy w tygodniu (wołowina lub kurczak), pozdrowienia :)

Paula pisze...

wygląda fantastycznie z tak pysznymi dodatkami :)

Szarlotek pisze...

Niezłe i jakie uniwersalne zestawienie :)

magda k. pisze...

świetny pomysł na obiad, muszę koniecznie zapamiętać :)

Prześlij komentarz

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More