10 czerwca 2011

Ciastka francuskie z musem owocowym



Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego 
- mus rabarbarowo-śliwkowy
- mus morelowy

Mus rabarbarowo-śliwkowy:
-250g rabarbaru
- 150 g śliwek
- 40 g cukru brązowego
- 1/4 szklanki wody

* Rabarbar i śliwki dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka. Zalewamy 1/4 szklanki wody. Po 5 minutach dodajemy cukier. Co chwilę mieszamy, żeby mus się nie przypalił. Gotujemy do momentu osiągnięcia gładkiego musu.

Mus morelowy:
- 250g moreli
- 30g cukru brązowego
- 1/4 szklanki wody

* Umyte owoce pozbawiamy pestek i lekko zgniatamy. Gotujemy z odrobiną wody na małym ogniu, sporadycznie mieszając. Po 5 minutach dodajemy cukier. Co chwilę mieszamy, żeby mus się nie przypalił. Gotujemy do momentu osiągnięcia gładkiego musu.

* Ciasto francuskie kroimy w kwadraty bądź inne odpowiadające nam kształty. Nakładamy łyżka mus i zawijamy rogi.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200stopni C.

10 komentarze:

Panna Malwinna pisze...

do porannej herbatki jak znalazł;)

Aciri pisze...

Bardzo lubię:)

Lekka pisze...

A to dobre musi być, bo nie ma ani jednego wiórka.;)

Monika - Twoja Asystentka pisze...

o ranyści jak tu u Was pięknie, kolorowo i smacznie! Lubię francuzy! ze wszystkim. Są takie lekkie jak chmurki :)

Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
www.efektnimbu.blogspot.com

gosia pisze...

Proste i pyszne :) Czego chcieć więcej. :)

just-great-food pisze...

Ten wpis uświadomił nam jak długo nie jedliśmy żadnego wypieku z ciasta francuskiego... musimy nadrobić! Pozdrawiamy :)

Arvén pisze...

Mmm, ciasto francuskie - najlepsza oprawa dla wszelkiej maści owoców!

Paulina Podgórska pisze...

Zgadzam się, doskonałe na zarówno na śniadanie, obiad czy kolacje, a nawet jako szybka przekąska. Pamiętam jako dziecko brałam w łapkę suchy naleśnik, albo tyle ile mi sie ich zmieściło i biegał na podwórko xdd

Ciasto francuskie... mm.. pyszne (tylko dlaczego takie tuczące ?! ;c)

:) :*

Marianna Hall pisze...

Niestety... ciasto francuskie do zbyt dietetycznych nie należy- a szkoda :)
Przynajmniej mus to samo zdrowie :)

kornik pisze...

Pysznie!

Prześlij komentarz

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More