Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- mus rabarbarowo-śliwkowy
- mus morelowy
Mus rabarbarowo-śliwkowy:
-250g rabarbaru
- 150 g śliwek
- 40 g cukru brązowego
- 1/4 szklanki wody
* Rabarbar i śliwki dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka. Zalewamy 1/4 szklanki wody. Po 5 minutach dodajemy cukier. Co chwilę mieszamy, żeby mus się nie przypalił. Gotujemy do momentu osiągnięcia gładkiego musu.
Mus morelowy:
- 250g moreli
- 30g cukru brązowego
- 1/4 szklanki wody
* Ciasto francuskie kroimy w kwadraty bądź inne odpowiadające nam kształty. Nakładamy łyżka mus i zawijamy rogi.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200stopni C.
10 komentarze:
do porannej herbatki jak znalazł;)
Bardzo lubię:)
A to dobre musi być, bo nie ma ani jednego wiórka.;)
o ranyści jak tu u Was pięknie, kolorowo i smacznie! Lubię francuzy! ze wszystkim. Są takie lekkie jak chmurki :)
Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
www.efektnimbu.blogspot.com
Proste i pyszne :) Czego chcieć więcej. :)
Ten wpis uświadomił nam jak długo nie jedliśmy żadnego wypieku z ciasta francuskiego... musimy nadrobić! Pozdrawiamy :)
Mmm, ciasto francuskie - najlepsza oprawa dla wszelkiej maści owoców!
Zgadzam się, doskonałe na zarówno na śniadanie, obiad czy kolacje, a nawet jako szybka przekąska. Pamiętam jako dziecko brałam w łapkę suchy naleśnik, albo tyle ile mi sie ich zmieściło i biegał na podwórko xdd
Ciasto francuskie... mm.. pyszne (tylko dlaczego takie tuczące ?! ;c)
:) :*
Niestety... ciasto francuskie do zbyt dietetycznych nie należy- a szkoda :)
Przynajmniej mus to samo zdrowie :)
Pysznie!
Prześlij komentarz