* Składniki:
- 250 g serka wiejskiego (odsączonego)
- pomidor
- cukinia
- 2 jajka
- ricotta
- przyprawy: pieprz cayenne, suszona cebula,
* Spód formy do wypiekania muffin ( w moim przypadku silikonowa- nic nie przywiera) wykładamy cukinią i pomidorem- które zostały przedtem pokrojone w kosteczkę. Kolejną warstwę stanowi odsączony i doprawiony serek wiejski (lepiej go odsączyć żeby muffins nie wyszły zbyt mokre). Ubijamy jajka widelcem (żółtko i białko maja być połączone), dodajemy przyprawy. Wylewamy je do formy- tak aby przykryć warstwę poprzednią. Jajko rozprowadzamy, żeby przedostało się do spodu formy (tzn. pod pomidor i cukinię). Ricottę delikatnie rozgniatamy widelcem i posypujemy nią wierzch muffins.
* Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na ok. 35 minut.
5 komentarze:
Wspaniały pomysł! To dla mnie było odkrycie, że wszystko, co można smażyć - można również piec.:)
aa, świetny pomysł!
a ile ich wyszło?
Mi wyszło 6 sporych muffinek :) (co prawda moja jedyna forma silikonowa ma kształt bałwanów w kapluszach- ale przynajmniej nic nie przywiera :D )
Bardzo lubię takie wytrawne muffiny:)
Prześlij komentarz