17 kwietnia 2011

Sałatka z ciecierzycą i dressingiem francuskim

Składniki:
*Sałatka:
- sałata
- pomidorki koktajlowe
- ciecierzyca z puszki
- ogórki konserwowy
- ricotta
* dressing francuski:
  1 łyżka octu balsamicznego 
 1 łyżeczka miodu 
 1 łyżeczka musztardy Dijon 
 sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 
 1 ząbek czosnku drobno posiekany (opcjonalnie) 
 szczypta soli 
 sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 
 3 łyżki oliwy z oliwek 


* Sałatę, pomidora i ogórki  pokroić (wedle uznania) i wrzucić do miseczki. Dodać ciecierzycę i ser ricotta. Wymieszać. 
* Dressing, jest banalnie prosty. Trzeba wymieszać wszystkie składniki za wyjątkiem oliwy. Następnie dodać oliwę i dokładnie wymieszać.  Dodać do sałatki. 

5 komentarze:

owsianka pisze...

wygladaj na pyszna!!!!!

Lekka pisze...

Uważam ciecierzycę za jedno z najładniejszych warzyw - dodaje uroku wszystkiemu w czym się znajdzie.:) Twojej sałatce też.:)
Super dressing!:)

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

ciecierzycę ubóstwiam miłością wieczną ;)

skoraq cooks pisze...

Mniam mniam. Choć ja bym pewnie dodałam ciecierzycę własnoręcznie ugotowaną. Ale rozumiem, że ta puszkowa jest łatwiejsza do ogarnięcia :-)

Marianna Hall pisze...

@ Lekka, zgadzam się z Tobą! Ciecierzyca jest bardzo urokliwa :)
@ Aga-aa, ja też się w niej zakochałam po uszy :)
@ Joanna, szczerze powiedziawszy też wolę ciecierzycę własnoręcznie ugotowaną, ale czas na to nie pozwolił więc troszkę na łatwiznę poszłam :D

Prześlij komentarz

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More