18 kwietnia 2011

Jajecznica z bakłażanem


*Składniki:
- 2 jajka
- bakłażan
- pomidor
- 4 łyżki kefiru
- przyprawy (w moim przypadku było to chilli i suszona cebula)

* Bakłażana kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy go do smaku i wrzucamy na patelnie. Podsmażamy. Jajka ubijamy i dodajemy 4 łyżki kefiru. Doprawiamy. Ubite jajko wylewamy na patelnie i podsmażamy z bakłażanem. Na ostatnią chwilę dorzucamy pokrojonego pomidora, mieszamy.

6 komentarze:

Lekka pisze...

Doctorku, a nie była gorzka?
Zawsze ze strachu przed bakłażanową goryczką zsikuję go przez co najmniej pół godziny przed użyciem, ale wiem, że co niektórzy potrafią rozpoznawać czy bakłażan jest, czy nie jest gorzki.
Jeśli to, Ty, to zdradź, jak się to robi.:)

Doctor pisze...

@ Lekka, niestety nie zdradzę tajemnicy, gdyż jej nie znam :) Wielokrotnie słyszałam, że można trafić na gorzkawego bakłażana, ale mnie to jeszcze nigdy nie spotkało :)
A w jajecznicy bakłażan nadał lekko odmienny smaczek- ale bez goryczy :)

Panna Malwinna pisze...

ja też na gorzkiego jeszcze nie trafiłam. podoba mi się takie śniadanko;)

Ania pisze...

Bakłażana trzeba posolić i odstawić na pół godziny - wycieknie z niego goryczka:)

Kaś pisze...

jajecznicę uwielbiam pod każdą postacią, Twoja wygląda bardzo apetycznie

magda k. pisze...

taka jajecznica sprawiłaby mi jutro wielką przyjemność :)

Prześlij komentarz

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More