14 kwietnia 2011

Gołąbki z nutą chilli


Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- sałaty pekińska
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki zmielonych otrąb
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek
- papryczka chilli
- 500g przecieru pomidorowego

* Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę i  podsmażyć . 1/3 usmażonej cebuli odłożyć, resztę dodać do zmielonego mięsa. Mięso i cebulkę doprawić, dodać garść startego w dłoniach majeranku i całość wyrobić na jednolitą masę.

*  Liście sałaty napełnić farszem i zawinąć. Najpierw przykryć farsz brzegiem sałaty, następni złożyć boki i zwinąć. Z tak zwiniętego gołąbka farsz nie powinien się wydostać. Zwijamy wszystkie gołąbki.
Odłożoną cebulkę przełożyć do garnka, w którym będą gotowane gołąbki, ułożyć ściśle jedną warstwę gołąbków, wlać tyle wody, aby ta warstwa była zanurzona do 2/3 i doprawić każdego gołąbka. Ułożyć kolejną warstwę i również doprawić. Można wrzucić do garnka drobno posiekane chilli. Gotować ok 60 minut (od zagotowania), aż gołąbki będę miękkie a mięso w środku ugotowane.

4 komentarze:

Ania pisze...

Jak ja dawno gołąbków nie jadłam:) Jeszcze chwila i przykleję się do monitora:)

słodkosłona. pisze...

okey, lubię!
ale moje muszą być z ryżem. ; D

Dispersee pisze...

Fajny pomysł na gołąbki, zawsze to jakaś odmiana od tych tradycyjnych:)

Nina pisze...

taka zdrowa forma gołąbków bardzo mi się podoba. Lubię dodawać otręby gdzie się tylko da

Prześlij komentarz

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More