Składniki:
- 50 dag mąki
- 15 dag cukru
- 5 dag drożdży
- 250 ml mleka
- 10 dag masła
- 4 żółtka
- 25 dag rodzynek
- 25 dag migdałów
- aromat migdałowy
- cukier migdałowy
* Najpierw zaczyn - drożdże, dwie łyżki cukru, po wymieszaniu 10 dag mąki i całe mleko. Zaczyn postawić i czekać aż urosnie. Ucieramy żółtka z pozostalym cukrem, dodajemy reszte mąki, zaczyn i wyrabimy ciasto aż bedzie gładkie i jednolite. Wtedy dodajemy stopione masło, rodzynki, pokrojone migdały, aromat i cukier migdałowy. Nadal wyrabiamy. Gdy masło sie wchłonie, przekładamy ciasto do dużej formy babkowej.
* Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do temperatury 175stopni na okolol 50 minut.
11 komentarze:
Ja dzisiaj też przymierzam się do przedświątecznej próby upieczenia babki:)
Ale mnie kusieś.. ;) A ja na diecie.. i o takich wspaniałościach mogę zapomnieć. Wprawdzie będę piekła na święta ale nie dla siebie :)
upps.. kusisz ;; ) przepraszam za błąd :)
kawał pięknej babeczki;)
mniam! uwielbiam migdały!
Bardzo zgrabna z niej babeczka:)
Już Wielkanocnie czy tylko wiosennie? Uwielbiam ciasta z migdałami :)
piekłam dawno temu babkę migdałową, ale smak pamiętam do dzisiaj! Pyszna była :)
cudna ta baba :) i bardzo ładny wystroj bloga :)
Piękna babka, idealna na Wielkanoc :)
Piękna! W sam raz na wielkanocny stół :)
Prześlij komentarz