8 kwietnia 2011

Babka migdałowa

Składniki:

- 50 dag mąki
- 15 dag cukru
- 5 dag drożdży
- 250 ml mleka
- 10 dag masła
- 4 żółtka
- 25 dag rodzynek
- 25 dag migdałów
- aromat migdałowy
- cukier migdałowy

* Najpierw zaczyn - drożdże, dwie łyżki cukru, po wymieszaniu 10 dag mąki i całe mleko. Zaczyn postawić i  czekać aż urosnie. Ucieramy żółtka z pozostalym cukrem, dodajemy reszte mąki, zaczyn i wyrabimy ciasto aż bedzie gładkie i jednolite. Wtedy dodajemy stopione masło, rodzynki, pokrojone migdały, aromat i  cukier migdałowy. Nadal wyrabiamy. Gdy masło sie wchłonie, przekładamy ciasto do dużej formy babkowej.
* Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do temperatury 175stopni na okolol 50 minut.

11 komentarze:

Dispersee pisze...

Ja dzisiaj też przymierzam się do przedświątecznej próby upieczenia babki:)

Grażyna pisze...

Ale mnie kusieś.. ;) A ja na diecie.. i o takich wspaniałościach mogę zapomnieć. Wprawdzie będę piekła na święta ale nie dla siebie :)

Grażyna pisze...

upps.. kusisz ;; ) przepraszam za błąd :)

Panna Malwinna pisze...

kawał pięknej babeczki;)

słodkosłona. pisze...

mniam! uwielbiam migdały!

Ania pisze...

Bardzo zgrabna z niej babeczka:)

Kuchareczka pisze...

Już Wielkanocnie czy tylko wiosennie? Uwielbiam ciasta z migdałami :)

milk_chocolate84 pisze...

piekłam dawno temu babkę migdałową, ale smak pamiętam do dzisiaj! Pyszna była :)

Szana pisze...

cudna ta baba :) i bardzo ładny wystroj bloga :)

turlaczek pisze...

Piękna babka, idealna na Wielkanoc :)

Russkaya pisze...

Piękna! W sam raz na wielkanocny stół :)

Prześlij komentarz

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More