25 kwietnia 2011

Babka jogurtowa

Składniki: 
4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 165g mąki pszennej*
- 165g mąki krupczatki* 
- 1 budyń 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300ml jogurtu naturalnego
- 200ml oleju
* (możemy użyć jeden rodzaj mąki)

* Ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka i ubijamy do osiągnięcia jasnej masy. Mąki wymieszać z budyniem  i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać na przemian po trochu - mąkę, jogurt i olej. Delikatnie mieszać, aż powstanie jednolita masa. Przelać do formy. 
Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni

6 komentarze:

kikimora pisze...

Nigdy nie lubiłam babek, bo są suche. Ta jednak zapowiada się na dosyć wilgotną. Faktycznie taka jest? Chętnie bym zrobiła, bo uwielbiam wszystko, co jogurtowe, a nie chcę zrobić takiej typowej babki o watowatej strukturze

Marianna Hall pisze...

Babka jogurtowa jest wilgotna i delikatna, do suchosci jej daleko :) Bardzo smaczna! :)

Marta pisze...

Ja też nigdy nie przepadałam za babkami, dopóki nie upiekłam własnej babki jogurtowej. Jest taka jak lubię, bardzo wilgotna i zupełnie nie przypomina suchych drożdżowych bab. Na pewno skorzystam z Twojego przepisu jeszcze przed kolejnym świętami :)

kikimora pisze...

W takim razie też się na nią skuszę w najbliższej przyszłości, na razie mam jednak słodyczy potąd, co po świętach chyba jest zrozumiałe :D

Lekka pisze...

Wygląda na wilgotną.:)
I po zjedzeniu dzisiaj kawałka klasycznej drożdżowej babki już rozumiem, czemu ta wilgoć jest w cenie. Z drożdżowej wyszedł sucharek, a moja, też wilgotna, smakowała tak, jak w dniu, w którym ją upiekłam.:)
Warto mieć sprawdzony przepis na dobrą babkę.:)

Owsianka pisze...

oficjlanie najlepsza babka na swiecie!

Prześlij komentarz

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More