28 kwietnia 2011

Mazurki

Składniki:


*Kruche ciasto: 
3 szklanki mąki pszennej 
1 ½ szklanki cukru pudru 
1 cukier waniliowy 

25 dag masła 
3 żółtka

* Polewa krówkowa                                    * Polewa czekoladowa
20 dag masła                                                 2 tabliczki czekolady po 100g
30 dag krówek (najlepiej kruchych)               kartonik śmietany 30% 200ml

* Dekoracja
migdały
śliwki suszone
morele
kokos
orzechy
daktyle
figi


*Do mąki pszennej wsypać cukier puder i cukier waniliowy. Dodać miękkie masło i żółtka. Składniki razem wymieszać, zagnieć ciasto i włożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie rozwałkować i uformować odpowiednie kształty.  
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 °C.
* Masło rozpuścić i dodać do niego pokruszone krówki. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby powstała jednolita masa (co jakiś czas można zdjąć z ognia i zmiksować mikserem).
* Do naczynia wkładamy połamaną na kawałki czekoladę i wlewamy śmietanę. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy do czasu rozpuszczenia się czekolady (polewa powinna być błyszcząca)
Ostudzone kruche ciasto polać ciepłą polewą i dowolnie udekorować.  

1 komentarze:

Lekka pisze...

Bardzo miły to dla mnie wpis - tak wyglądał stół wielkanocny mojej babci, która robiła całe mnóstwo małych mazurków z jednym - dwoma spodami i wieloma wierzchami.
Podziwiam Twoją pracowitość i jej imponujący efekt.:)

Prześlij komentarz

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More