Składniki:
*Kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 ½ szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
25 dag masła
3 żółtka
* Polewa krówkowa * Polewa czekoladowa
20 dag masła 2 tabliczki czekolady po 100g
30 dag krówek (najlepiej kruchych) kartonik śmietany 30% 200ml
* Dekoracja
migdały
śliwki suszone
morele
kokos
orzechy
daktyle
figi
*Do mąki pszennej wsypać cukier puder i cukier waniliowy. Dodać miękkie masło i żółtka. Składniki razem wymieszać, zagnieć ciasto i włożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie rozwałkować i uformować odpowiednie kształty.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 °C.
* Masło rozpuścić i dodać do niego pokruszone krówki. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby powstała jednolita masa (co jakiś czas można zdjąć z ognia i zmiksować mikserem).
* Do naczynia wkładamy połamaną na kawałki czekoladę i wlewamy śmietanę. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy do czasu rozpuszczenia się czekolady (polewa powinna być błyszcząca)
Ostudzone kruche ciasto polać ciepłą polewą i dowolnie udekorować.
1 komentarze:
Bardzo miły to dla mnie wpis - tak wyglądał stół wielkanocny mojej babci, która robiła całe mnóstwo małych mazurków z jednym - dwoma spodami i wieloma wierzchami.
Podziwiam Twoją pracowitość i jej imponujący efekt.:)
Prześlij komentarz