12 lutego 2011

Jabłecznik serowy z beza




Składniki:
- 3 jajka
- 1 kostka twarogu 250 g
- jogurt naturalny 100g
- 1 duże jabłko
- cynamon
- słodzi/cukier
- 4 łyżki otrąb (mogą być zmielone ale nie muszą)

* Białka ubijamy. Żółtka, twaróg, otręby i jogurt mieszamy ze sobą. Dodajemy jabłko pokrojone w kosteczkę i cynamon. Trzeba posmakować masę, żeby ocenić ile słodziku/cukru dodać. Dokładnie mieszamy i dodajemy 1 łyżkę ubitego białka. Następnie masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na koniec dodajemy odrobinę słodzika/cukru do reszty białek i kładziemy je na wierzch całej masy- tak że podczas pieczenia powstanie beza.

*Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 165stopni i pieczemy przez godzinę, albo do momentu kiedy beza będzie już taka jak bezy być powinny- czyli chrupiąca. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku żeby się "osuszyło".

1 komentarze:

kikimora pisze...

To taka trochę serniko-szarlotka. Fajna. Przepis zapisuję.

Prześlij komentarz

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More