Dla większości polaków
ziemniaki stanowią bazę w ich posiłkach ( często z kotletem
schabowym :) ), jednak coraz więcej z nich odstępuje od dawnych
stereotypowych dań. Jedni ze względu na przestrogi "specjalistów"
którzy mówią, że ziemniaki są kaloryczne, drugim po prostu nie
są zbyt potrzebne w ich menu.
Ja jestem zdecydowanie tą
drugą grupą i ziemniaki goszczą u mnie sporadycznie.
Kiedy już są,
najczęściej występują w formie pieczonej.
Składniki:
- młode ziemniaki
- czosnek granulowany
* Sos czosnkowo-koperkowy
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- pieprz
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
Młode ziemniaczki
gotujemy przez 12 minut. Odcedzamy i osuszamy. Kroimy je na pół i
posypujemy koperkiem i czosnkiem granulowanym.
Polewamy je odrobiną
oliwy z oliwek.
Pieczemy przez około 35
minut w temperaturze 180stopni.- oliwa z oliwek
- Młode ziemniaczki gotujemy przez 12 minut. Odcedzamy i osuszamy.
- Kroimy je na pół i posypujemy koperkiem i czosnkiem granulowanym.
- Do oliwy z oliwek dodajemy wyciśnięty czosnek i poszatkowany koperek, pieprz i odrobinę soku z cytryny.
- Polewamy ziemniaki sosem .
- Pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 180stopni.
15 komentarze:
Ziemniaki jem rzadko ale bardzo lubię, szczególnie te pieczone;)
mniam, uwielbiam ziemniaki pieczone i w zasadzie tylko pieczone. inne wersje jakoś mi nie podchodzą. z tego co czytałam, odpowiednio przygotowane (np. pieczone) bez "ciężkich dodatków" wcale nie są specjalnie kaloryczne, przez co często stanowią składnik diet
Ja nie przepadam za ziemniaczkami, aczkolwiek na te naprałam strasznej ochoty. :)
Takie ziemniaczki uwielbiam najbardziej i najlepiej z duuuużą ilością ziół i przypraw :)
Uwielbiam pieczone zemniaki choć są tuczące.. ale co tam.. od czasu do czasu ;-)
bardzo dawno nie jadłam pieczonych ziemniaków, a przecież są takie pyszne :) z takim sosem muszą smakować jeszcze lepiej -uwielbiam zarówno czosnek jak i koperek :-)
Nie jem ziemniaków zbyt często, ale jeśli już, to zwykle właśnie w takiej formie. Pieczone są naprawdę dobre. :)
ja też odeszłam od ziemniaków jakiś czas temu, ale tego lata powróciłam do prostych dań - ziemniaki na parze polane masłem czosnkowym popijane kefirem. Albo ziemniaki na parze z sosem z jogurtu i koperku.
A pieczone ziemniaki uwielbiam....
Pozdrawiam
Monika
ziemniaki jadam rzadko, ale to dlatego, że trzeba ja obierać, a na co dzień po prostu się nie chce i łatwiej ugotować ryż, kaszę, makaron...a naprawdę je lubię :)
świetny pomysł.
dobra alternatywa dla zwykłych gotowanych lub tłuczonych z koperkiem (choć równie smacznych!)
Urok tkwi w prostocie, to moje ulubione kulinarne powiedzonko :)
pyszne i proste danie :) takie lubię najbardziej :)
Dla mnie ziemniaczki nie są podstawą i właściwie smakują mi tylko pieczone albo w dobrze przyprawionym puree.. nie lubię ich smaku, szczególnie młodych, wolę zabić smak przyprawami ^^ Nie mnie jednak fakt, je się ich dużo, tradycja domowa :P
Takie pieczone to musiały być dobre :) No i z pospolitych kartofli powstaje profesjonalne danie - super :)
Pyszne ziemniaczki! Kocham je w każdym wcieleniu. ;)
Pycha! Polecam też ziemniaczki grillowane
http://www.zgrilla.pl/czosnkowe-ziemniaczki-z-grilla/
są pyszniutkie :)
Prześlij komentarz