Składniki:
- 1,5 kg dojrzałego arbuza
- 250g sera feta
- 1 czerwona cebula
- 2 cytryny
- pęczek mięty
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 150g czarnych oliwek
- przyprawy: pieprz
* Arbuza obkrajamy ze skóry i kroimy w trójkąty. Przekrajamy na pół czerwoną cebulę, i kroimy ją na cieniutkie półksiężyce i wkładamy do miseczki, namaczając sokiem z cytryny. Oliwki kroimy w plasterki. Następnie odsączamy cebulę i łączymy ją z arbuzem i oliwkami. Dokładnie mieszamy, dodajemy oliwę z oliwek, mięte i pieprz. Kolejno kroimy fetę, w regularną kosteczkę, i dodajemy ją do całości. Lekko mieszamy, żeby ani feta ani arbuz nie utraciły swoich kształtów. Na koniec dodajemy garść nie pokrojonych oliwek, parę listów mięty,kilka krążków cebuli, i troszkę soku z cytryny.
18 komentarze:
Odważna sałatka, bardzo jestem ciekawa jak smakuje, bo wygląda pięknie :)
bardzo lubie tą sałatkę
Genialna ! Nie jadłam jeszcze arbuza w takiej konfiguracji. No cóż... wszystko przede mną ;D
Świetna propozycja !
Zgadzam się ^^
Trzeba założyć bloga "Bananowy Raj" i oddać hołd temu owocu xdd O ! Albo akcje na mikserze ^^
Wygląda.. diabelsko, ciekawa jestem, czy równie pociągający jest jej smak.. :) Arbuz i feta to połączenie dla mnie nieznane, chętnie przyjmę porcję sałatki.. :)
Dziękuję Ci bardzo :) Pozdrawiam serdecznie!
zawsze mnie fascynuje arbuz w sałatkach, muszę się w końcu nań porwać!!!
Monika
kto by pomyślał, że arbuz i cebula będą do siebie pasować... wygląda obłędnie, a ja latem żywię się głównie sałatkami różnego rodzaju, więc przy najbliższej okazji wypróbuję. :)
Arbuz i feta? A do tego cebula? No chyba nie mam wyjścia i muszę spróbować.
jadłam podobnie. dobra sałatka, na upalne dni idealna do orzeźwienia :)
Witam! Żałuję, że dopiero teraz tu trafiłam. Świetne przepisy. Od dziś będę stałym bywalcem! Pozdrawiam!
PS Ta feta z arbuzem trochę mnie przeraża, no ale czas spróbować, choć odrobinę:).
świetne połączenie smaków
Wszystkie poszczególne składniki tej słynnej sałatki bardzo lubimy, ale razem jeszcze ich nie łączyliśmy, w końcu trzeba będzie spróbować :)
jakoś nie mogę się przekonać do łączenia owoców z fetą, dla moich kubków smakowych to chyba zbyt duży szok ;P
owoce z fetą są pycha!
lubię to połączenie słodkiego arbuza i słonej fety:)
raz zrobiłam ale moim gosciom nie przypadła do gustu a szkoda bo swietnie wyglada i swietnie smakuje.
Niektórzy myślą, że to dziwność nad dziwnościami, a ja uwielbiam to połączenie i każdego lata pałaszuję ze smakiem :-)
Myślę, że do grilla będzie w sam raz:)
Prześlij komentarz