1 czerwca 2011

Ciasteczka drożdżowe nadziewane słodkim twarożkiem



Składniki:
Ciasto:
0,55 kg  mąki  (zmieszałam 450 g pełnoziarnistej i 155 g pszennej )
- 0,5 kostki drożdży (50g),
- 1 jajko,
- 6 łyżek cukru 
- szczypta soli,
- 1 szklanka mleka,
- 2-3 łyżki wody
- 3 łyżki masła roztopionego
Nadzienie:
- twaróg w kostce
- jogurt naturalny
- cynamon
- miód



* Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru, następnie dodajemy 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dosypujemy mąkę, lekko roztrzepane jajko, roztopione masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagniatamy ciasto.
Dokładnie zagniecione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ponownie zagniatamy i cienko rozwałkowujemy.  Wykrajamy kształty przez nas wybrane.
* Nadzienie: Twaróg dokładnie mieszamy z jogurtem, cynamonem i miodem. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy. Następnie nakładamy farsz na wykrojone ciasteczka i zawijamy je.
Ciasteczka odstawić na blaszkę na około 20 minut- w tym czasie jeszcze trochę podrosną.
Kolejno smarujemy każde ciasteczko roztrzepanym żółtkiem. 

* Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i  pieczemy ok. 15 minut.
-

9 komentarze:

Panna Malwinna pisze...

jaki fajny pomysł z tym twarożkiem. poproszę o jedno;)

słodkosłona. pisze...

och! muszą być pyszne, skoro uwielbiam drożdżówki z serem!

kulinarne-smaki pisze...

zapowiada się smakowicie

burczymiwbrzuchu pisze...

Bardzo fajna propozycja słodkiej przekąski:)

Anonimowy pisze...

Lubię takie słodkości

kabamaiga pisze...

Twarożkowe są super.

Anonimowy pisze...

a co z mlekiem ? czy całe należy dodać do rozczynu ?

Ewa

Marianna Hall pisze...

Tak, całe mleko. Ale to zależy wszystko od drożdzy, więc trzeba podawać je w takim stosunku w jakim jest podane na opakowaniu :)

Anonimowy pisze...

w przepisie inteligentna kobieto uwzględnij mleko!!!!! bo jak ktoś komentarzy nie czyta to ciasto ma całe zjebane

Prześlij komentarz

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More