Składniki:
Ciasto:
- 0,55 kg mąki (zmieszałam 450 g pełnoziarnistej i 155 g pszennej )
- 0,5 kostki drożdży (50g),
- 1 jajko,
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli,
- 1 szklanka mleka,
- 2-3 łyżki wody
- 3 łyżki masła roztopionego
Nadzienie:
- twaróg w kostce
- jogurt naturalny
- cynamon
- miód
* Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru, następnie dodajemy 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dosypujemy mąkę, lekko roztrzepane jajko, roztopione masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagniatamy ciasto.
Dokładnie zagniecione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ponownie zagniatamy i cienko rozwałkowujemy. Wykrajamy kształty przez nas wybrane.* Nadzienie: Twaróg dokładnie mieszamy z jogurtem, cynamonem i miodem. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy. Następnie nakładamy farsz na wykrojone ciasteczka i zawijamy je.
Ciasteczka odstawić na blaszkę na około 20 minut- w tym czasie jeszcze trochę podrosną.
Kolejno smarujemy każde ciasteczko roztrzepanym żółtkiem.
* Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut.
-
9 komentarze:
jaki fajny pomysł z tym twarożkiem. poproszę o jedno;)
och! muszą być pyszne, skoro uwielbiam drożdżówki z serem!
zapowiada się smakowicie
Bardzo fajna propozycja słodkiej przekąski:)
Lubię takie słodkości
Twarożkowe są super.
a co z mlekiem ? czy całe należy dodać do rozczynu ?
Ewa
Tak, całe mleko. Ale to zależy wszystko od drożdzy, więc trzeba podawać je w takim stosunku w jakim jest podane na opakowaniu :)
w przepisie inteligentna kobieto uwzględnij mleko!!!!! bo jak ktoś komentarzy nie czyta to ciasto ma całe zjebane
Prześlij komentarz