26 czerwca 2011

Bananowe naleśniki


Składniki:
*ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1/4 szklanki wody gazowanej
- 1 duży banan
- 2 łyżki cukru trzcinowego


Białko ubijamy. Żółtko ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy mąkę, mleko i wodę gazowaną. Dokładnie mieszamy a następnie dodajemy banana pokrojonego w plasterki i białko. Mieszamy i wylewamy ciasto naleśnikowe na dobrze rozgrzaną, teflonową patelnie.

13 komentarze:

kikimora pisze...

Kurczę, super pomysł! Do tego mielony twarożek jako farsz i byłabym z niebie! Muszę koniecznie wypróbować :)

goh. pisze...

och tak bym zjadła takie! ale mój michu nie jada bananów... częstuję się wirtualnie u ciebie:)

Ania pisze...

Robię je z reguły w miniformie, czyli plasterki bananów smażone w cieście naleśnikowym. Bardzo lubię:)

burczymiwbrzuchu pisze...

Fajne i do tego zdrowe naleśniki :)

just-great-food pisze...

Oo, ciekawe jak smakują takie bananowe naleśniki, fajny pomysł :)

Em. pisze...

Robiłam kiedyś placuszki bananowe, były przepyszne :) Naleśniki też muszą być smaczne:)

Papaya pisze...

Musi byc przepyszne.
Ja ostatnio wynalazłam jakiś przepis na omleta bananowego, który nie zawiera mąki i nadaje sie na śniadanie w diecie 1000 kcal i mam go zamiar wypróbować.
Uwielbiam bananki <3

Kaś pisze...

do tej pory robiłam tylko placuszki bananowe. naleśniki też muszą być pyszne, fajny pomysł

Kasia pisze...

2 w 1 czyli od razu naleśniki z nadzieniem :)

Szarlotek pisze...

Muszę przyznać ,że takie naleśniki, to dla mnie nowość i bardzo jestem ciekawa ich smaku :)

punktransistor pisze...

mniam, do takich słodkich naleśników serek wiejski i będę w siódmym niebie :)

Paula pisze...

pamiętam jak mi w dzieciństwie mama robiła takie z bananem właśnie, jednak smaku już nie kojarzę...

gosia pisze...

to jest to :) pyszota :)

Prześlij komentarz

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More