2 maja 2011

Migdałowe ciasto z bezą


Składniki:
- 3 jajka
- 1 kostka twarogu 250 g
- jogurt naturalny 100g
- migdały 
- cynamon
- słodzi/cukier

* Białka ubijamy. Żółtka, twaróg i jogurt mieszamy ze sobą. Dodajemy migdały (mogą być pokrojone w płatki ale mozna je także po prostu przekroić na poł) i cynamon. Trzeba posmakować masę, żeby ocenić ile słodziku/cukru dodać. Dokładnie mieszamy i dodajemy 1 łyżkę ubitego białka. Następnie masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na koniec dodajemy odrobinę słodzika/cukru do reszty białek i kładziemy je na wierzch całej masy- tak że podczas pieczenia powstanie beza.
*Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 165stopni i pieczemy przez godzinę, albo do momentu kiedy beza będzie już taka jak bezy być powinny- czyli chrupiąca. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku żeby się "osuszyło
".

4 komentarze:

Kaś pisze...

jak z bezą, to się wpraszam na degustację :)

asieja pisze...

twaróg i migdały.. lubię bardzo!

Lekka pisze...

Doctorku, niezwykle zaciekawiło mnie to ciasto - czy ono jest zbliżone najbardziej do sernika, czy wcale niekoniecznie?
Serniki bardzo lubię i wszelkie.:)
A jakbyś mi miała polecić jedno jedyne ze wszystkich dietetycznych, które do tej pory zrobiłaś, to które by to było?

Marianna Hall pisze...

Lekka- gdy twaróg jest dokładnie zmielony przypomina on w dużym stopniu regularny sernik :) Czasem jak nie mam twarogu z wiaderka (czyli już tego zmielonego), a nie chcę bawić się w jego mielenie to po prostu biorę taki z kostki i dokladnie do mieszam- żeby nie było grudek.
Oh, ja uwielbiam wszystkie ciasta (te dietetyczne i te co z dietą nie mają nic wspólnego) więc ciężko mi wybrać- jednym z tych "naj" jest ciasto fasolowe :)

Prześlij komentarz

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More