Składniki:
1. Jajka faszerowane:
- 10 jajek
- 10 jajek
- 3 łyżki jogurt grecki
- szczypiorek
- rzodkiewki
- koperek
- sałata
- ajwar
2.Ajwar :
(Z tego przepisu wychodzi oczywiście zdecydowanie więcej niż potrzebujemy)
- 80 dag papryki
- 40 dag bakłażanów
- 6 ząbków czosnku
- 50 ml oliwy
- odrobina octu
- sól
- pieprz
- chilli
* Ajwar- Bakłażany obierany i kroimy. Papryki oczyszczamy i także kroimy. Do garnka wlewamy 3/4 litra wody, dodajemy trochę oliwy i gotujemy. Wrzucamy warzywa i gotujemy kilka minut. Odcedzamy i miksujemy warzywa. Do garnka wlewamy resztę oliwy i masę warzywną - gotujemy na małym ogniu mieszając, aż zgęstnieje. Dodajemy zmiażdżony czosnek i doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Czekamy aż ajwar przestygnie i dodajemy go do jajek.
* Jajka ugotować, przestudzić i obrać ze skorupek. Przekroić wzdłuż na dwie połowy. Wydrążyć żółtka. Szczypiorek i rzodkiewki (ilość według uznania) umyć i drobno pokroić. Wymieszać żółtka, pokrojone warzywa i ajwar. Przyprawić do smaku.
Powstały farsz nakładać mała łyżeczką w puste miejsca po żółtkach.
8 komentarze:
Lubię jajka faszerowane, ale z ajwarem nigdy nie robiłam. Muszę wypróbować :)
Jestem zagorzałą fanką faszerowanych jaj i nigdy nie jadłam ajwaru.
Na pierwszy raz wolałabym kupić gotowy i skosztować, a jeśli by mi posmakował, to bardzo chętnie skorzystałabym z Twojego przepisu - tego na jajka nim faszerowane też.:)
ciekawy ten ajwar..
Wspaniałe te jajka musiały być. Uwielbiam faszerowane:)
świetna propozycja;)
Bardzo ciekawy przepis :) Przyznam że ajwaru nie tylko nie jadłam ale nawet nie miałam pojęcia co to takiego... teraz już wiem i...podoba mi się! /uwielbiam bakłażany!/
pozdrawiam! :)
Ajwar można też oczywiście kupić w sklepie :) Obie wersje są bardzo dobre :)
Lubię ajwar!
Sama robię i pakuję w słoiki. ;)
Prześlij komentarz