19 marca 2011

Naleśniki z pieczonymi jabłkami



Składniki:
*ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1/4 szklanki wody gazowanej
* farsz:
- jabłko
- cynamon
- słodzik/cukier
- aromat waniliowy
*dip
- jogurt
- słodzik/cukier
- aromat waniliowy


* Zaczynamy od przygotowania farszu. Kroimy jabłka w kosteczkę. Skrapiamy aromatem waniliowym, posypujemy cynamonem i słodzikiem/cukrem. Wsadzamy je do piekarnika na 15 minut do temperatury 180st. C. 
* Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować.  Ciasto cieniutko rozprowadzamy na dobrze rozgrzanej patelni, żeby dobrze i równo się rozlało. Smażymy.
* Jogurt mieszamy ze słodzikiem i aromatem waniliowym.
* Kiedy jabłka już będą gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i wkładamy do przygotowanych naleśników. Zawijamy. Polewamy słodkim dipem.

7 komentarze:

Grażyna pisze...

Naleśniczki.. Uwielbiam to danie.
Z jabłkami w zestawieniu jeszcze nie robiłam.. ale kto wie?.. :)

kikimora pisze...

Zdarzyło mi się takie jadać, bardzo smaczne, choć takie proste. Pysznie wyglądają :)

Aurora pisze...

mniam, na randkę w sam raz ;-)

Lekka pisze...

Och jaka pychota!
Coś strasznie zgłodniałam!:)

slyvvia pisze...

U mnie też były dzisiaj naleśniki :D Tyle, że z gruszką i wanilią.

Tylko Spróbuj pisze...

poproszę takie na śniadanie! 2x :)

Kaś pisze...

uwielbiam takie naleśniki, pycha!

Prześlij komentarz

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More