4 lutego 2011

Brownie



Skladniki:

- 150g masla
- 220g mlecznej czekolady
- 110g czekolady gorzkiej albo mlecznej (jak to woli)
- 100g cukru
- 4 jajka
- 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
- 1 lyzeczka kawy espresso (dalam lyzeczke rozpuszczalnej Nescafe)
- 1/2 lyzeczki soli
- 100g maki
- 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

* Forme wylozyc papierem do pieczenia. W misce ustawionej nad garnkiem z gotujaca sie woda rozpuscic maslo i czekolady - mleczna i gorzka. Kiedy masa bedzie gladka, wsypac cukier i dokladnie wymieszac.
Nastepnie wbic po 1 jajku dokladnie mieszajac trzepaczka lub lyzka. Dodac wanilie, kawe i sól. Wymieszac. Na koncu dodac make wymieszana z proszkiem  Delikatnie wymieszac. Przelac mase do formy.

* Piec okolo 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczone brownie ma suchy wierzch i mokry srodek.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More