30 stycznia 2011

Kruche ciasteczka



Skladniki:

- 3 szkl. maki
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 kostka margaryny (masla)
- 1 szczypta soli
- 4 zóltka
- 1 op. cukru wanilinowego

* Make wymieszac z cukrem, sola i cukrem wanilinowym, dodac margaryne starta na tarce i zóltka. Zagniesc na gladkie, zwarte ciasto i wstawic je do lodówki na 1/2 h. Po tym czasie kawalki ciasta rozwalkowywac na placuszki o grubosci 1/2 cm i wycinac foremkami ciasteczka. Posmarowac je bialkiem i posypac szczypta cukru, po czym ulozyc je na wylozonej folia aluminiowa blaszce i piec w temp. 170 st. ok. 20 min.
Ciasteczka smakuja wysmienicie bez zadnych dodatkow, ale zachecam do przygotowania polewy :)


Skladniki  na polewe czekoladowa:


- 100 g czekolady deserowej
- 3 lyzki mleka
- 1 lyzeczka masla

* Czekolade pokruszyc, wlozyc do garnuszka, wlac mleko, wstawic do wrzacej kapieli wodnej i mieszajac, rozpuscic. Wymieszac z maslem i od razu oblac ciasteczka. Nastepnie mozna udekorowac posypka, orzechami albo wisniami kandyzowanymi.

1 komentarze:

Olushka pisze...

przesliczne!!

Prześlij komentarz

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More