28 stycznia 2011

Krajanka orzechowo-karmelowa


Skladniki:

Spód:
- 2 szklanki maki
- 1 szklanka brazowego cukru
- 140g masla
- 1 szklanka grubo posiekanych orzechów

Na wierzch:
- 3/4 szklanki brazowego cukru
- 3 lyzki slodkiej smietanki
- 140g masla
- 1 szklanka posiekanej czekolady lub czekoladowych chipsów

Rozgrzac piekarnik do 180C. Make, cukier i maslo posiekac az utworza sie grudki i wszystko zacznie sie laczyc. Wysypac ciasto na blache. Piec okolo 15 minut az ciasto lekko sie zrumieni.
Brazowy cukier, maslo i smietanke zagotowac w malym rondelku, mieszac az cukier sie rozpusci. Gotowac 1 minute mieszajac od czasu do czasu. Zdjac z palnika. Na podpieczone ciasto rozsypac posiekane orzechy, zalac karmelem i wstawic do piekarnika. Piec 15-20 minut, az troche sie zrumieni.
Wyjac z piekarnika i posypac czekolada - zostawic na kilka minut aby czekolada zmiekl, potem rozsmarowac na calej powierzchni.

1 komentarze:

Anonimowy pisze...

Pysznie. Lubię ciasta z brązowym cukrem :)

Prześlij komentarz

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More