27 września 2011

Bagietka pełnoziarnista




Składniki:
600 g pełnoziarnistej mąki pszennej,
1 torebka suchych drożdży,
500 ml letniej wody,
1,5 łyżki soli ,
szczypta imbiru
1 łyżka stołowa wody.

  • Do miski z letnią wodą dodajemy drożdżę, mąkę i sól. Zagniatamy je na gładką masę. 
  • Odstawiamy ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce aż wyraźnie urośnie. 
  • Ponownie zagniatamy i dodajemy szczyptę imbiru. Z ciasta formujemy bagietki i odstawiamy je ponownie do wyrośnięcia.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 200 st. C przez około 30 minut.

15 komentarze:

Kaś pisze...

wyszła wzorcowo! a ile bagietek dało się uformować z tej ilości składników?

Kaś pisze...

i można wiedzieć jakiej firmy mąki używasz? :)

Talvi pisze...

Nigdy jeszcze nie piekłam żadnego pieczywa. Takie upieczone przez siebie musi smakować lepiej niż kupne. :D

Amber pisze...

Piękna!
Wyrastała w formie czy luzem?
Z 600g maki wyszło ich na pewno więcej,prawda?

burczymiwbrzuchu pisze...

Wow, wygląda wspaniale, ta skórka - marzenie :) A robi się szybko i łatwo, wniosek taki - jest idealna :)

słodkosłona. pisze...

Ale pięknie wygląda, mi chlebowe wypieki nigdy nie wychodzą takie reprezentatywne ;D

shaday pisze...

Wygląda świetnie. Samodzielnie upieczona pewnie od razu smakuje dwa razy lepiej. ;)

slyvvia pisze...

Koniecznie muszę wypróbować :D

Picali pisze...

Pewnie dużo smaczniejsza niż taka kupna, a przynajmniej na taką wygląda i na taką się zapowiada. Jak będę miała możliwość - spróbuję. :)

punktransistor pisze...

prezentuje się bardzo ładnie! próbowałam już parę robić bagietki w domu, ale średnio wyrastało, a poza tym mam jakiś taki piekarnik, że łatwo o przypalenie spodu, gdy w środku ciasto nie do końca upieczone...

DaisyDukes pisze...

ostatnio przekonałam się, że pieczenie własnego pieczywa daje sporo radości ;) coś mi się zdaje, że już niedługo będę się zajadać bagietką z Twojego przepisu!

Doctor pisze...

# Kaś- udało się uformować z 3 dość spore bagietki.
Mąkę użyłam jakiejś niemieckiej firmy :)
# Amber- tak, tak :) Wyszło więcej- to tylko mały fragment :)
# Punktransistor- trzeba próbować do momentu aż się uda :)

Kaś pisze...

Doctor, dziękuję za odpowiedź. pytałam się o mąkę, bo z tymi pełnoziarnistymi różne bywa i nie na wszystkich wyjdą udane wypieki :)

Kaś pisze...

dziś zrobiłam :) bardzo smaczne! z połowy porcji wyszły 3 mini bagietki, może nie o idealnym kształcie, ale za to wzorcowej strukturze - sprężyste i z mnóstwem dziur. naprawdę byłam mile zaskoczona, że na mące pełnoziarnistej mogły wyjść aż takie puchate. dzięki za super przepis!
pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Co oznacza "1 torebka suchych drożdży"?

Prześlij komentarz

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More