27 maja 2011

Rabarbarowe ciasto orkiszowe

4 miesiące blogowania :)



Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 3 jajka
- 5 łodyg rabarbaru
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka miodu
- słodzik/ cukier (jeśli wybieramy opcje z cukrem jest to około 5 łyżek cukru)

Żółtka ucieramy ze słodzikiem albo cukrem. Następnie dodajemy mąkę orkiszową, jogurt naturalny, cienko pokrojony rabarbar, cynamon, proszek do pieczenia oraz miód. Kolejno ubijamy białka. Dodajemy je powoli do masy ciasta i delikatnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180stopni C, pieczemy około 35- 40 minut.
Świetnie smakuje z lodami bądź bitą śmietaną.

1 komentarze:

slyvvia pisze...

Mmmm, wygląda świetnie :D

Prześlij komentarz

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More