20 kwietnia 2011

Sałatka z ajwarem


Składniki:
#Sałatka :
- sałata ( mieszanka fit & easy)
- pomidor
- świerzy ogórek
- twaróg ricotta
- ajwar
# Ajwar:  
(Z tego przepisu wychodzi oczywiście zdecydowanie więcej niż potrzebujemy do sałatki. )
- 80 dag papryki
- 40 dag bakłażanów
6 ząbków czosnku
- 50 ml oliwy
- odrobina octu
- sól
- pieprz
- chilli

* Sałatę myjemy i wrzucamy do miski ( jeśli mam inny rodzaj niż mieszanka fit & easy to szatkujemy sałatę). Dodajemy do niej pokrojonego pomidora, ogórki i twaróg ricotta. Mieszamy. Dodajemy ajwar jako dressing.  
Bakłażany obierany i kroimy. Papryki oczyszczamy i także kroimy. Do garnka wlewamy 3/4 litra wody, dodajemy trochę oliwy i gotujemy. Wrzucamy warzywa i gotujemy kilka minut. Odcedzamy i miksujemy warzywa. Do garnka wlewamy resztę oliwy i masę warzywną - gotujemy na małym ogniu mieszając, aż zgęstnieje. Dodajemy zmiażdżony czosnek i doprawiamy solą, pieprzem i chilli.
Czekamy aż ajwar przestygnie i dodajemy go do sałatki. 
Przechowujemy go w lodówce. 

3 komentarze:

Ania pisze...

Super propozycja. Ajwar jest dla mnie nowością, ale brzmi naprawdę zachęcająco:)

peggykombinera pisze...

aż musiałam sprawdzić czym jest ajwar :)
zapowiada się wspaniale! koniecznie muszę wypróbować.

vanilla pisze...

ooo, ten przepis zdobyl moje serducho, kocham ajvar! Zostaje na dluzej ;)

Prześlij komentarz

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More