27 marca 2011

Ciastka francuskie jabłkowo-miodowe

Dwa miesiące blogowania :)
Składniki:
* Ciasto francuskie:
- 100 ml zimnej wody
- 1 łyżczeka soli
- 250 g dobrej jakości masła o temperaturze pokojowej
- 80 g mąki krupczatki
- 125 g mąki
*Nadzieni:
- jabłko
- jogurt naturalny
- cynamon
- 1 łyżka miodu

* Do wody dodać sól i mieszać, aż sól się rozpuści. W garnuszku roztopić 45 g masła na wolnym ogniu. Obydwie mąki wsypać do miski. Dodać posoloną wodę, roztopione masło i zagnieść ciasto. 
Uformować kulę, spłaszczyć dłonią, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na  ok 2 godziny. Pozostałe masło pokroić na małe kawałki, włożyć do miski i utrzeć na gładką masę. Wyjąć kulę ciasta z lodówki i dodać resztę masła i rozwałkować.Złożyć ciasto na czworo i włożyć na 10 - 15 min. do lodówki.  Ciasto rozwałkować ponownie, poskładać i włożyć do lodówki. Można je przechowywać w zamrażalniku. 
* Jabłko kroimy w kosteczkę, zalewamy jogurtem, dodaniemy łyżkę miodu i posypujemy cynamonem. Odkładamy składniki do lodówki na 15 minut.
* Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty. Na każdy kwadrat kładziemy łyżkę nadzienia jabłkowego. Zawijamy je (w moim przypadku łącząc 4 boki na środku kwadrata).

* Piec w temperaturze 220* C przez 15 minut. 

6 komentarze:

Lekka pisze...

Ciasto francuskie + jabłko = ach...
:)
Fajne te sakiewki.:)

Anonimowy pisze...

Uwielbiam ciasto francuskie, mogłabym je jesc i jesc, dlatego tak rzadko robię:P A jeszcze domowej roboty... palce lizać:) Ja zawsze ide na łatwiznę i kupuję gotowe, a i tak mi zawsze bardzo smakuje:)Pozdrawiam, dispersee:)

Owsianka pisze...

aaaaaaahhhh!! ale to dobrze wyglada!!!!!! tez chetnie bym zjadla...:)

Kaś pisze...

ślicznie wyglądają

Grażyna pisze...

Moje ulubione ciasto francuskie we wspaniałym wydaniu :)

punktransistor pisze...

muszą być pyszne :) i jeszcze Ci się chciało robić ciasto francuskie zamiast gotowca....:)

Prześlij komentarz

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More