Ciasto:
• 200 g maki pszennej
• 100 g maki zytniej
• 1 pelna lyzka kakao
• szczypta soli
• 2 lyzeczki proszku do pieczenia
• po 1/2 lyzeczki bardzo drobno posiekanych gozdzików i jalowca
• po szczypcie galki muszkatolowej i czarnego pieprzu
• 1/2 lyzeczki cynamonu w proszku
• 100 g masla
• 180 g drobnego cukru
• 100 g plynnego miodu
• 3 jajka
• 5 lyzek mleka
• 120 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady 70%
Polewa: 100 g mlecznej czekolady, 50 g masla
Piekarnik nagrzac do 180 stopni.
Obydwa rodzaje maki przesiac do miski razem z kakao i wymieszac z sola, proszkiem do pieczenia oraz przyprawami.
Maslo utrzec mikserem z cukrem na puszysty krem. Zmniejszyc nieco obroty miksera i dodawac po lyzce miód, a nastepnie po jednym zóltku.
Mase wlac do miski z maka i dodajac mleko wymieszac wszystkie skladniki. Nastepnie polaczyc z czekolada, a na koncu delikatnie z bialkami ubitymi na sztywna piane.
Ciasto przelozyc do przygotowanej formy, wyrównac powierzchnie i piec przez okolo 50 minut, az wbity patyczek bedzie suchy.
Czekolade wkladamy do rondelka z rozmiekczonym maslem, mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Wylewamy polewe na upieczone i najlepiej juz ostusdzone ciasto.
0 komentarze:
Prześlij komentarz