2 lutego 2011

Piernik


Skladniki:

Ciasto:
200 g maki pszennej
100 g maki zytniej
1 pelna lyzka kakao
szczypta soli
2 lyzeczki proszku do pieczenia
po 1/2 lyzeczki bardzo drobno posiekanych gozdzików i jalowca
po szczypcie galki muszkatolowej i czarnego pieprzu
1/2 lyzeczki cynamonu w proszku
100 g masla
180 g drobnego cukru
100 g plynnego miodu
3 jajka
5 lyzek mleka
120 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady 70%

Polewa: 100 g mlecznej czekolady, 50 g masla

Piekarnik nagrzac do 180 stopni.
Obydwa rodzaje maki przesiac do miski razem z kakao i wymieszac z sola, proszkiem do pieczenia oraz przyprawami.
Maslo utrzec mikserem z cukrem na puszysty krem. Zmniejszyc nieco obroty miksera i dodawac po lyzce miód, a nastepnie po jednym zóltku.
Mase wlac do miski z maka i dodajac mleko wymieszac wszystkie skladniki. Nastepnie polaczyc z czekolada, a na koncu delikatnie z bialkami ubitymi na sztywna piane.
Ciasto przelozyc do przygotowanej formy, wyrównac powierzchnie i piec przez okolo 50 minut, az wbity patyczek bedzie suchy.

Czekolade wkladamy do rondelka z rozmiekczonym maslem, mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Wylewamy polewe na upieczone i najlepiej juz ostusdzone ciasto. 




0 komentarze:

Prześlij komentarz

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More