25 września 2011

Zupa krem z brokułów



Składniki:
- 400 g brokułów,
- 1 marchewka średniej wielkości,
- 2 ziemniaki średniej wielkości
- 100 g cebuli lub szalotki,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 litr wody,
- sól, pieprz.

  • Rozdrobniamy brokuły na małe różyczki. 
  • Obramy marchewki i ziemniaki, i kroimy je w kawałki. Następnie kroimy cebulę. 
  • Marchewkę, ziemniaki i cebulę obsmażamy delikatnie na oliwie i dusić na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodajemy brokuły. Zalewamy wodą i lekko solimy. 
  • Nakrywamy pokrywką i gotujemy przez 30 minut (aż warzywa będą miękkie). 
  • Przekładamy wszystkie warzywa do miksera i miksujmey aż do otrzymania jednolitego kremu. 
  • Zupę doprawiamy według uznania

11 komentarze:

goh. pisze...

uwielbiam zupy-krem, ale przyznam szczerze że brokułowej jeszcze nie robiłam, co za niedopatrzenie!:) a wygląda tak apetycznie:P pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

Bardzo lubię. Takie zupy nie tylko sycą, ale także rozgrzewają.

monami pisze...

lubię kremy :)

żenia pisze...

Jest yo ulubiona zupa mojego synka...tak więc i my ją często jadamy:) Pozdrawiam

asieja pisze...

kremowe zupy są najpyszniejsze.

Anonimowy pisze...

Uwielbiam krem brokułowy. Przyrządzam go w niemal taki sam sposób, pyszna zupka. :)

kikimora pisze...

Jedna z moich ulubionych zup. Ładnie wygląda, tak jeszcze trochę wiosennie :)

Mat Mastalerz pisze...

Bardzo dobre... Sam dodaję jeszcze czosnku, aby była ostrzejsza.

magda k. pisze...

oj tak oczywiście, że bardzo lubię :)przypomniałaś mi muszę zrobić :)

skoraq cooks pisze...

brokułowe pyszności :-D

Paszczak pisze...

Fajna zupka, ja dodaję szczyptę sody oczyszczonej wtedy brokuł nie traci koloru, pozdrawiam :)

Prześlij komentarz

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More